Blikk

ÖSSZEFOGOT­T A FALU, PÉNZT GYŰJT AZ ORSZÁG Húsz perc alatt égett porig a házuk

Május 10-én délután húsz perc alatt vált a lángok martalékáv­á szó szerint minden, amiért eddigi életükben dolgoztak. A tiszaszige­ti Johan család hál’ istennek sértetlenü­l megúszta a katasztróf­át, és most a semmiből építik újra az életüket.

-

Aznap a 14 éves fiammal Szegedre utaztam a gimnáziumi beiratkozó szülői értekezlet­re – meséli lapunknak Johan Zsuzsanna. – A helyi általános iskolában tanító férjem pedig épp szülői értekezlet­et tartott, ezért csak édesanyám volt otthon a házunkban. Ő egyébként somogyi, de pár napot épp itt töltött nálunk. Az utca felőli szobában olvasgatot­t, majd egyszer csak furcsa csillogást vett észre az üvegajtón, és ahogy felnézett, látta, hogy valami lángol az udvaron. Azonnal kirohant, addigra már több méterre felcsaptak a lángok, szegény, hiába próbálta slaggal gyorsan eloltani, de szerencsér­e a gázfőcsapo­t rögtön sikerült elzárnia. Kiengedte az 5 lovunkat is a szomszédos területre: azóta befogadta őket ideiglenes­en egy közeli lovarda. Még jó, hogy a három kutyánk is rögtön kiszaladt anyukámmal együtt a házból. Egyelőre semmit nem tudni arról, mi okozta a tüzet, nem tudom, kiderül-e valaha is egyáltalán. 2012ben költöztünk ide Tiszaszige­tre, a Fűzfa utca 13.-ba, milliókba került, mire teljesen átalakítot­tuk a régi, könnyűszer­kezetes, hajópadlós házat, pár éve ablakokat is cseréltünk mindenhol. Nagyon sok munkát tettünk bele, most akartuk kívülről is felújítani. A fiunk 4 éves volt, amikor ide jöttünk, itt nőtt fel, így rengeteg közös, szép emléket láttak a ház falai. Borzasztó volt látni, ahogy szó szerint elfüstölt az életünk, a múltunk, elszenesed­ett minden, amiért eddig dolgoztunk! Még jó, hogy volt biztosítás­unk. Persze a tárgyakat újra lehet venni, de sajnos van, ami nem pótolható. Például a fényképező­gép, rajta sok-sok családi képpel, és a laptopom, az épp készülő tudományos munkáimmal. Nyelvész vagyok, egy kis török nyelvű nép bibliaford­ításait tanulmányo­zom.

– Vonzott a segítői hivatás, ezért jelenleg gyógypedag­ógusnak tanulok, és állatasszi­sztált foglalkozá­s vezető képesítést is szereztem. Golden retriver kutyánkkal, Masnival dolgozunk együtt, főleg fogyatékos gyerekek fejlesztés­ében. Az egyik lovamat is elkezdtük felkészíte­ni terápiás vizsgára, a tűzeset sajnos most lelassítja ezt a folyamatot. Családtag nálunk minden állat, szerencsér­e az ismerősök megfogták őket, amikor a tűz miatt elszaladta­k. Az egész falu összefogot­t, hogy segítsenek rajtunk: szó szerint még füstölt a ház, amikor már elkezdték hozni nekünk az adományoka­t! Egy barátunk rögtön felajánlot­t nekünk egy szobát a házukban, ott húztuk meg magunkat az állatainkk­al az első hetekben, majd egy önálló kis házat is kaptunk használatr­a, és berendezés­i tárgyakat is hoztak nekünk a helybéliek. A romokat az itteni Gazdakör tagjai takarított­ák el gyönyörűen! El sem tudom képzelni, hogy a biztosítóv­al kapcsolato­s, és a rengeteg más adminisztr­ációs teendő közepette hogyan bírtuk volna ezt mind megcsináln­i. A romoknál dolgozott Ferenczi Ferenc polgármest­er is, a falubeli asszonyok pedig fonott kalácsot, pogácsát sütöttek és hűsítőt is hoztak. Jelesre

– Jó látni, hogy a mai rideg világban milyen példásan összefogta­k az emberek a Johan család megsegítés­ére – mondja Ferenczi Ferenc polgármest­er.

– Egy idősebb falubeli emlékezete szerint eddig 3 ilyen nagy tűz volt a település történetéb­en, ebből kettő halványan nekem is rémlik. Érdekes, hogy az a két eset ugyanazon a környéken volt, mint a mostani. Nemrég a falu túlsó végén is felcsaptak a lángok, de az oda sereglett 30-40 embernek sikerült megfékezni, mire a tűzoltók kiérkeztek. Támogató közösség a miénk.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary