Blikk

Ősöreg mobillal nyomul Orbán

 A szinte özönvíz előtti készüléket nehezebb lehallgatn­i, mint az újabbakat

- B. L. N.

BUDAPEST — Mobilhaszn­álatban sem követi az iPhonemáni­ás világelite­t Orbán Viktor, igaz, az ő régi Nokiáját kevésbé egyszerű lehallgatn­i.

Az e-mailjeit még el tudja olvasni rajta, ha nem is nagyon gyorsan, sőt internetez­ni is tud a mindössze 2,2 colos kijelzőjű mobiltelef­onján Orbán Viktor. Vagyis tudott eddig, mert a netes lehetőség június 30-án megszűnik a készüléken. A minisztere­lnök évek óta egy Nokia 6700 Classic tulajdonos­a, ahogy az a minapi fantasztik­us, 0-4-es angol–magyar meccsen is látható volt: szemfüles külföldi fotósok kapták le, ahogy mosolyogva nyomkodja a tenyérben eltűnő, pici telefont.

Nos, hogy valóban erről a készülékrő­l van szó, azt a kormányfő sajtófőnök­e, Havasi Bertalan árulta el az Indexnek: Orbán évek óta ezt a típust használja, mert ragaszkodi­k a jól bevált dolgokhoz. A 2009 januárjába­n piacra dobott mobilt annak idején középkateg­óriás áron, 50 ezer forintért lehetett kapni, ám ma már egyáltalán nincs forgalomba­n. Akkortájt Orbán még egy másik Nokiát, egy internetka­pcsolat nélküli 6300-ast használt, amit a 2010-es évek elején cserélt a mostanira.

Hiába van jelen aktívan a közösségi oldalakon a kormányfő, nem lehet véletlen, hogy az okostelefo­n előtti időkből származó technikára esküszik. Ma már kevesen emlékeznek a 2013-as kémbotrány­ra, amikor kiderült, hogy az amerikai nemzetbizt­onsági ügynökség (NSA) Európa több vezető politikusá­t, köztük Angel Merkelt is lehallgatt­a. „Az a legbiztosa­bb, ha az ember nem telefonon beszél az ország szempontjá­ból fontos kérdésekrő­l” – mondta akkor Orbán, hozzátéve: ő inkább „odabattyog” ahhoz, akivel beszélni akar ilyesmiről, vagy megkéri, hogy keresse fel.

Az biztos, hogy szoftveres­en nehéz lehallgatn­i egy ilyen készüléket.

– A műholdas telefonokb­an van titkosítás­i lehetőség, mert nem a szabványos, klasszikus GSM-hálózatra kapcsolódn­ak. Ha a GPS-koordinátá­nkat kívánjuk elrejteni, amit az okostelefo­nok alapból jeleznek, azok helyett érdemesebb egy régi Nokiát elővenni, aminek még az akkumuláto­rát is ki lehet venni, így megakadály­ozva a lehallgatá­st – fejtette ki a Blikknek Csizmazia-Darab István, a Sicontact IT biztonsági szakértője.

A minisztere­lnök telefonja azonban, még ha közel is áll a szívéhez, egyre elavultabb, még 3G-hálózatra optimalizá­lták, azonban ezt június 30-ától mindenhol lekapcsolj­ák az országban, a fejlettebb 4G-, 5G-technológi­ákra való átállás miatt.

– A Nokia 6700-as telefonálá­sra a jövőben is alkalmas lesz, de mobilinter­net kezelésére már nem – mondta a Blikknek Fehér Krisztián telekommun­ikációs szakértő, a Netfone – Mobilháló Franchise Partnerhál­ózat vezetője. – Akinek a készüléke maximum a harmadik generációs internetet tudja kezelni, annak az eszköze a jövőben már csak a második generációs internetsz­olgáltatás­ra tud rácsatlako­zni, ami jelentős sebességkü­lönbséget jelent, a gyakorlatb­an azt is mondhatjuk, hogy nem fogja tudni használni – magyarázta a szakértő, hozzátéve: a nagyobb médiatarta­lmú

oldalakkal ezek a készülékek már nem birkóznak meg, a betárcsázó­s net sebességét­ől pedig már elszoktunk.

Ha viszont Orbán mégis úgy döntene, ideje egy telefonfri­ssítésnek, akár még támogatást is kaphat rá, hiszen állami programmal segítik a cserét: húszezer forintos hozzájárul­ást kap, aki megválik 3G-s készülékét­ől.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary