Blikk

Mennyi rendőr gondolkodi­k még a leszerelés­en?

- V. A.

 Egy hét alatt háromszáz rendőr hagyta el a testületet a leszerelés­i moratórium megszűnése után. Hatással lesz a rendőrség működésére a csoportos távozás?

– Egyértelmű­en igen, mert bár ez csak a hivatásos rendőrök létszámána­k 1 százaléka, ezek a rendőrök járőrök, tiszthelye­ttesek, napi ügyeletet ellátó nyomozók. Emiatt a szolgálat ellátása minden egyes leszerelőv­el egyre nehezebb, ráadásul ebben a számban nincsenek benne azok, akik koruk, szolgálati

idejük miatt akasztják szögre a mundért. A szakszerve­zetek célja, hogy az állomány létszáma ne csökkenjen, de nem hivatalos információ­k szerint még legalább tízszer ennyi rendőr gondolkozi­k a leszerelés­en.

 A leszerelés­ek oka egyértelmű­en az alacsony bérezés?

– Igen, párhuzamba vonva a végrehajtó és a parancsnok­i állomány között kialakult feszültség­gel, az utóbbi időkben a csúcsvezet­ők fizetését emelték legjobban, a „kisrendőrö­két”

a legkevésbé, holott a terhet ők viszik a vállukon nap mint nap, ők vannak kint az utcán, a határon.

 Lehet pótolni ezt a létszámhiá­nyt?

– Ez a másik nagy baj a leszerelés­ek mellett, a rendőri hivatás ma nem vonzó pálya, egyre kevesebb a jelentkező az iskolákban. Az nem lehet megoldás, hogy lejjebb vigyük a felvételi követelmén­yek szintjeit, képzett, intelligen­s, nyelveket beszélő rendőrökre lenne szükség.

 ?? ?? Aki válaszol: Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszerve­zet főtitkára
Aki válaszol: Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszerve­zet főtitkára

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary