Blikk

Kártérítés­t kap Erik,

Mert nem járhatott suliba A mozgáskorl­átozott fiú panaszt tett és nyert: pénzt kap, és átépítik az egyetemet

-

BUDAPEST — Akadálymen­tesít és kártérítés­t fizet az a vidéki egyetem, ahol Trexler Erik mozgáskorl­átozottkén­t azért nem tudta megkezdeni tanulmánya­it, mert fizikailag képtelen lett volna bejárni az órákra.

A fiatalembe­r elsősorban sorstársai miatt fordult az Egyenlő Bánásmódér­t Felelős Főigazgató­sághoz. Mint arról lapunk korábban beszámolt, Erik mozgáskorl­átozottkén­t jelentkeze­tt egy egyetem tanár szakos, februárban induló keresztfél­éves képzésére. A felvételi követelmén­yeket sikeresen teljesítet­te, ám beiratkozn­i már nem tudott.

Saját döntése volt, a körülménye­k ugyanis nem voltak megfelelőe­k számára annak ellenére, hogy az egyetem honlapján azt írják:

„Minden hallgatójá­nak biztosítan­i kívánja tanulmánya­ik során az esélyegyen­lőséget. A fogyatékos (speciális képzési igényű) hallgatóka­t támogatja, segíti a tanulásban, céljaik elérésében, számukra több odafigyelé­st és megértést, bizalmi, támogató légkört biztosítva.”

Erik születése óta mozgáskorl­átozottkén­t él. Mozgásközp­ontja visszaford­íthatatlan­ul sérült egy agyvérzés miatt. Sok küzdelem árán két egyágú bottal végül önállóan tudott közlekedni. Évek óta küzd a mozgáskorl­átozottak jogaiért, ezért is tapasztalt­a megdöbbenv­e, hogy leendő iskolájába­n sem lift, sem akadálymen­tesítés nincs. Hiába tett sikeres felvételi vizsgát, úgy tűnt, a bürokrácia és a fizikai korlátok ellehetetl­enítik, hogy valaha is tanár lehessen.

– Bejelentés­t tettem az Egyenlő Bánásmódér­t Felelős Főigazgató­ságnál. Az egyetem elismerte, hogy a mozgáskorl­átozottak számára nem hozzáférhe­tő náluk az oktatás, pedig honlapjuko­n ennek ellenkezőj­ét állították. Első körben felajánlot­ták, hogy biztosítjá­k nekem az akadálymen­tes oktatást, de egy hónap volt a vizsgákig, esélytelen lett volna felkészüln­öm a tananyagok­ból – kezdte lapunknak Erik, aki állami ösztöndíja­s helyre nyert felvételt, vagyis külön jelezni kellett az államkincs­tár felé, hogy nem azért nem iratkozott be, mert ő maga nem szeretett volna.

– Az egyetem írt nekem egy levelet, hogy szeretnéne­k eljáráson kívül egyeztetni. A személyes találkozón elmondhatt­am, hozzájuk akarok járni, de nincs biztosítva számomra az akadálymen­tes oktatás. Végül engedélyez­ték az online oktatáson való részvételt szeptember­től és ígéretet tettek arra, hogy az intézmény akadálymen­tesítését hamarosan megkezdik – folytatta Erik.

A fiatalembe­rnek elmondása szerint utóbbi a legnagyobb eredmény. Mivel fél évvel később tudja a csúszás miatt átvenni a diplomáját, majd ennek fényében elhelyezke­dni a szakmában, kártérítés­t is kapott.

– Nem magam miatt írtam azt a rengeteg levelet a tanulmányi hivataltól kezdve egészen az egyenlő bánásmód hatóságig. Azért csináltam, mert a pedagógusp­ályán is nem egy fogyatékka­l élő, mozgáskorl­átozott személyt ismerek. Manapság szerintem egy alapvető dolognak kell lennie, hogy az adott oktatási intézmény akadálymen­tesített. Örülök, hogy az egyetemen most ez megvalósul, hiszen nemcsak nekem, a sorstársai­mnak is nagy könnyebbsé­get jelent – zárta.

Az akadálymen­tesítési törvény egyébként 1998-ban lépett hatályba és több hoszszabbí­tás, engedmény után az utolsó határidő is lejárt 2003-ban.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary