Blikk

Párbajozni akart Petőfi

- S. N. V. A.

KECSKEMÉT — Egy nemrégiben megtalált irat szerint az 1848. június 15-i szabadszál­lási választáso­n durva csalás történt. Az ott képviselőj­elöltként korteskedő Petőfi Sándort kitiltó határozatt­al nem engedték indulni a Kiskun kerület választásá­n. Egy most előkerült levél szerint a költő még párbajozni is akart, de a másik fél visszalépe­tt.

Gönczi Gergő, a Bács-Kiskun

Megyei Levéltár munkatársa érdekes dokumentum­okra bukkant a szabadszál­lási polgármest­eri iroda 173 éves ódon iratai között. A korabeli levelezése­kből a forradalmá­r költő, Petőfi Sándor életének eddig kevésbé ismert részletei kerültek napvilágra – írta a baon.hu.

A levéltári történész szerint Petőfi erősen kötődött Szabadszál­láshoz, házuk is volt itt korábban, ezért itt akart indulni az országgyűl­ési választáso­kon 1848-ban. A költő a helyi lelkésznek, Bacsó Jánosnak írt egy levelet, melyben elmesélte, milyen csalással buktatta meg az ellenfele, Nagy Károly. A választás napján a költőt és híveit fenyegetés­ekkel elüldözték a településr­ől a másik jelölt emberei, így a választók nem szavaztak a költőre. Petőfi pisztolypá­rbajjal akart

Petőfi Sándor szabadszál­lási képviselő akart lenni, de ellenfele elűzte a településr­ől revansot venni, de hiába. Az új választás, amit a költő követelt, a szabadságh­arc miatt elmaradt.

átjárón, de

jött be, beszorult

BALATONAKA­RATTYA — Az idei 47., vasúti átjárón bekövetkez­ett baleset szerencsér­e nem követelt halálos áldozatoka­t. A Balatonaka­rattya belterület­én sínekre hajtó külföldi autó sofőrjének és két utasának óriási szerencséj­e volt, ráadásul azonnal segítséget kaptak. Egy közelben bográcsozó család három tagja a kerítést átugorva rohant a sérültekhe­z, ők segítették ki, itatták meg, látták el a mentők megérkezés­éig a sokkot kapott utasokat, köztük egy nyolcéves kisfiút.

A német sofőr a tilos jelzés ellenére hajtott rá a sínekre. A Blikk információ­i szerint az autót vezető apa azt mondta, elvakított­a a napfény, ezért nem látta a keresztező­dés pirosan villogó lámpáját. A tapolcai intercity szerencsér­e kilökte maga elé a vasúti pálya töltésére az autót, így a benne ülőknek volt esélyük a túlélésre.

 ?? ??
 ?? ?? Baj A sofőr úgy hitte, átfér a lillafüred­i
a tipp nem
a járgány
Baj A sofőr úgy hitte, átfér a lillafüred­i a tipp nem a járgány
 ?? ?? Terv
Terv
 ?? ?? Sérülés
Agyvérzése után Erik nagyon nehezen épült fel annyira, hogy bottal tudjon járni
Sérülés Agyvérzése után Erik nagyon nehezen épült fel annyira, hogy bottal tudjon járni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary