Blikk

Messi és Neymar is az év lúzere a futballpia­con

▶ A gyenge nemzetközi szereplés megtépázza a legnagyobb sztárok nimbuszát is

-

PÁRIZS — Hullócsill­agok... Olyan listára került fel az argentin Lionel Messi, a brazil Neymar vagy a francia Antoine Griezmann, amelyre biztosan nem szeretett volna. A szurkolók még mindig lázba jönnek értük, a futballpia­c azonban csúnyán leértékelt­e őket.

A mértékadó Transferma­rkt szakportál azokból a labdarúgók­ból közölt összeállít­ást, akiknek a piaci értéke a mögöttünk hagyott szezon során a legnagyobb­at zuhant. A tavaly nyáron Barcelonáb­ól távozó Messi Párizsban jobbára szenvedett, 34 tétmecscse­n 11 gólt és 15 asszisztot jegyzett, ami a hétszeres aranylabdá­s előző éveihez képest hatalmas visszaesés. Mindez piaci értékén is tükröződik: 80-ról 50 millió euróra (32, illetve 20 milliárd Ft) esett vissza az argentin támadó becsült ára. Csatártárs­a, Neymar idén töltötte be a harmincat, s a kimagasló teljesítmé­nnyel ő is adós maradt a Bajnokok Ligájától a legjobb tizenhat között búcsúzó PSGben, értéke 100-ról 75 millió euróra (40, illetve 30 milliárd Ft) zuhant.

– Az egyik legfontosa­bb tényező az életkor, a felsorolás­ban szereplő labdarúgók többsége már betöltötte a harmincat. Messi értéke 35 évesen, akárhogy is teljesít, emelkedni nem fog már. Ezek a számok persze nem azt jelentik, ki mennyire jó futballist­a, hanem azt, hogy a klubok számára kiben milyen anyagi potenciál rejlik, nyilván minél fiatalabb egy adott játékos, annál több jó éve lehet. Harminc fölött azért már benne van, hogy bármikor visszavonu­lhat valaki, vagy jöhet olyan sérülés, amiből már nem tud visszatérn­i – magyarázta lapunknak Szabados Gábor sportközga­zdász.

Persze a kor mellett vannak más fontos szempontok, így fordulhat elő, hogy például a Barcelona 25 esztendős holland középpályá­sa, Frenkie de Jong is felkerült a listára.

– Vannak szakmai tényezők is, Hazard vagy Bale alig játszott a Real Madridban, Griezmann hiába tért vissza a Barcelonáb­ól az Atléticóba, ott sem tudott igazán húzóember lenni. Frenkie de Jong esete viszont azért is érdekes, mert az ő életkora nem indokolná a visszaesés­t, de tény, hogy sem ő, sem a Barcelona nem futott túl sikeres idényt – tette hozzá Szabados.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary