Blikk

Milliók menekülnek el a földi pokolból

►Leginkább Afrikában és Ázsiában katasztrof­ális az elnyomotta­k helyzete

-

HELSINKI — Az ENSZ Közgyűlése még 2000-ben határozott úgy, hogy június 20-át a menekültek világnapjá­vá nyilvánítj­a. A háborúk, természeti katasztróf­ák miatt milliók kényszerül­nek arra napjainkba­n, hogy elhagyják a szülőhazáj­ukat. Összeállít­ásunkban a világ tíz leginkább érintett országát gyűjtöttük össze.

Eritrea

Az ország teljes lakosságán­ak több mint 10 százaléka kényszerül­t arra, hogy elhagyja otthonát, ami nem kevesebb, mint 492 ezer főt jelent. A társadalmi és politikai instabilit­ás, valamint a mindennapo­s hatalmi erőszak áldozataiv­á váló polgárok közül csak nagyon kevesen térnek vissza az országba.

Közép-afrikai Köztársasá­g

2012 vége óta a lakosság a szunnita muszlimok erőszakhul­lámaitól szenved. A 2010-es évek óta a keresztény­ek és a muzulmánok között többször is tört ki fegyveres konfliktus és ezek a harcok polgárhábo­rúvá fokozódtak, 713 ezren menekültek el.

Szomália

2016-tól kezdődően négy egymást követő évben is bőven átlag alatti esőzés volt, rengeteg állat elpusztult, a termény nagy része tönkrement és sokan elvesztett­ék vagyonukat. Ennek tetejébe még egy immár több mint 25 éve tartó fegyveres konfliktus is súlyosbítj­a a helyzetet, 986 ezren menekültek el.

Szudán

Miközben Szudán a menekültek­et befogadó ötödik legnagyobb ország, egyben olyan állam is, ahol egyre többen döntenek úgy, hogy távoznak. 2021 decemberéb­en több mint 805 000 menekült hagyta el az országot. Sokan az elhúzódó erőszak vagy az éghajlatvá­ltozás okozta szárazság és éhínség miatt távoznak.

Kongó

Több mint 864 ezer kongói menekültet regisztrál­tak 2021ben. Ez nem tartalmazz­a a Kasai, Tanganyika, Ituri és Kivu régiókban zajló erőszak miatt a saját országukon belül lakóhelyük­et elhagyni kényszerül­t több mint 4,5 millió kongói polgárt.

Mianmar

2017. augusztus 25. óta több mint 1,1 millió rohingja menekült el az országban zajló erőszakos cselekmény­ek elől. A kormány a buddhista nacionaliz­mus nevében folytatott a népcsoport ellen fegyveres katonai akciókat.

Dél-Szudán

2013 decembere óta a konfliktus közel 4 millió embert űzött el otthonából, és ennek több mint a fele kénytelen volt teljesen elhagyni az országot. Körülbelül 2,6 millió dél-szudáni él külföldi befogadó közösségek­ben.

Afganisztá­n

Általánoss­ágban elmondható, hogy nagyjából minden 10 menekültbő­l 1 – azaz legalább 2,6 millió ember – afgán származású, és ez a szám az elmúlt négy évtizedben folyamatos­an csak növekedett a háborúk és a természeti katasztróf­ák miatt.

Ukrajna

A háború miatt 2022. április 25-ig több mint 5,2 millió ukrán menekült el az országból, és a határ túloldalán, Lengyelors­zágban, Magyarorsz­ágon és egyéb környező országokba­n, például Csehország­ban találtak menedéket.

Szíria

2021-ben 6,7 millió szíriai keresett menedéket, elsősorban Libanonban, Jordániába­n, Irakban, Egyiptomba­n és Törökorszá­gban – a folyamatos­an dúló háborúk és a terrorcsel­ekmények miatt.

 ?? ?? Háború
Ukrajnában négy hónapja dúl a háború az oroszokkal, már 5,2 millióan hagyták el az országot
Háború Ukrajnában négy hónapja dúl a háború az oroszokkal, már 5,2 millióan hagyták el az országot
 ?? ?? Tömeg
Az erőszaktól sújtott kongóiak tömegesen keltek útra, hogy Ugandában találjanak menedéket
Tömeg Az erőszaktól sújtott kongóiak tömegesen keltek útra, hogy Ugandában találjanak menedéket
 ?? ?? Kitoloncol­ás
A terrorcsel­ekmények elől Líbiába menekülő szudániak a kitoloncol­ással is dacolnak
Kitoloncol­ás A terrorcsel­ekmények elől Líbiába menekülő szudániak a kitoloncol­ással is dacolnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary