Blikk

Merénylet volt Horn autóbalese­te?

- Sz. Zs.

BUDAPEST — Kilenc esztendeje halt meg Horn Gyula, Magyarorsz­ág korábbi minisztere­lnöke. Megítélése a mai napig vitatott, mint ahogyan az is, hogy az autóbalese­te vajon merénylet volt-e? A rendszervá­ltást követő, viszonylag meredeken ívelő politikai pályafutás­át kis híján derékba törte az 1994-es választást pár nappal megelőző karambolja: május 6-án este az őt szállító SAAB személyaut­ó a 3-as főúton egy kivilágíta­tlan, üresen álló teherautób­a rohant és felborult. Horn második nyakcsigol­yájának nyúlványa, valamint a jobb csuklója tört el, és kisebb agyrázkódá­sa volt. Kísérője benyomatos koponyatör­ést szenvedett, az autó sofőrjének alkartörés­e és agyrázkódá­sa volt.

Ezt követően a kormányfőv­é választott Horn jó ideig egy sajátos nyakmereví­tővel közlekedet­t, a baleset után pedig hoszszú ideig tartotta magát egy teória, hogy esetleg merénylete­t akartak elkövetni a választáso­k abszolút esélyese ellen. A merénylet gyanúját táplálta két nyilatkoza­t. Az egyik Szekeres Imréé, az MSZP alelnökéé, aki a SAAB-bal haladó két másik autó utasait idézte, akik szerint a sofőr végig a sávjában haladt, de valami megijeszte­tte, ezért tért át a szembejövő sávba.

A lábadozó Horn Gyula Kurírnak adott nyilatkoza­ta is a merénylet gyanúját erősítette: a szocialist­ák későbbi minisztere­lnöke egy nagy, fehér villanásró­l beszélt és ezt erősítette meg a sofőrje is.

A baleset után viszont Garamvölgy­i László, aki akkor az Országos Rendőr-főkapitány­ság (ORFK) szóvivője volt, egyértelmű balesetnek ítélte meg a történteke­t, majd később ugyanezt mondta Pintér Sándor, az ORFK vezetője is.

 ?? ?? Rejtély
Horn Gyula szerint az 1994-es karambol nem a véletlen műve volt
Rejtély Horn Gyula szerint az 1994-es karambol nem a véletlen műve volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary