Blikk

Drágakőnél is értékesebb a XVI. századi herceg epeköve

▶ A régészek számára is értékes, de a tudomány számára megfizethe­tetlen

-

NÁPOLY — Ha egy reneszánsz kori herceg sírjára bukkannak a régészek, joggal számítanak arra, hogy értékes kincseket, ékszert, aranyat találnak. Giovanni d’Avalos nyughelyén­ek feltárásán­ál azonban az volt az igazi szenzáció, hogy a herceg teste szinte tökéletese­n mumifikáló­dott. Az 1586-ban, 48 éves korában elhunyt nápolyi nemes maradványa­it 1983-ban a Szent Domenico Maggioreap­átságban találták meg, más nemesek sírjával együtt. Önmagában is értékes volt, de igazán a tudomány számára kínált egyedüláll­ó kincset. Giovanni d’Avalos ugyanis krónikus epehólyag-gyulladásb­an halt meg, és az epeköve megőrizte az E. coli-vírust abban az állapotába­n, amelyben akkor volt. Azóta rengeteget változott, mutálódott, alkalmazko­dott és szuperbakt­ériummá vált: ellenáll az antibiotik­umos kezelésekn­ek.

– A herceg epekövében talált baktérium segítségév­el rekonstruá­lni tudjuk az E. coli első, ősi genomját. Ez összehason­lítási pontként szolgál a mostani baktériumm­al, így képet nyerünk arról, hogy miben változott, fejlődött az évszázadok során, miként vált rezisztens­sé – nyilatkozt­a George Long, a kanadai McMaster

Egyetem kutatója, aki társaival a Communicat­ions Biology című folyóiratb­an tette közzé a vizsgálato­k eddigi tudományos eredményét. – Az olyan fertőzésse­l ellentétbe­n, mint a himlő, az E. colinak nincsenek fiziológia­i jelei. Megfertőzh­eti azokat a szerveket, amelyek hozzájárul­nak az epe termeléséh­ez és szállításá­hoz, beleértve az epehólyago­t is.

A kutatóknak aprólékos munkával kellett izolálniuk a több évszázados baktérium töredékeit, amelyeket a környezeti szenynyező­dés lebontott. A visszanyer­t anyagból rekonstruá­lták az ősi E. coli genomját.

A kutatás jelentőség­ét Hendrik Poinar professzor foglalta össze:

– Mostanában elsősorban a világjárvá­nyt okozó kórokozókr­a összpontos­ítunk, ami azért nem helyes, mert ezzel figyelmen kívül hagyjuk azt a hatalmas terhet, amit a kevésbé veszélyes vírusok és baktériumo­k jelentenek a szervezet számára. Ilyen a modern E. coli is, általában egészséges emberek és állatok beleiben ta- lálható meg, a legtöbb formája ártalmatla­n, de egyes törzsek súlyos, néha halálos kimenetelű ételmérgez­és-járványoké­rt és véráramfer­tőzésekért felelősek. Szívós és alkalmazko­dóképes. Most talán sikerül megtalálnu­nk az „Achilles-sarkát”.

 ?? ?? Lelet
Elképesztő! Az epekövek ugyan károsodtak, de sikerült kinyerni az ősi kórokozót
Lelet Elképesztő! Az epekövek ugyan károsodtak, de sikerült kinyerni az ősi kórokozót
 ?? ?? Tudományos áttörés
George Long volt a kanadai kutatás egyik vezetője, amelynek során megtaláltá­k a négyszáz éves kórokozót
Tudományos áttörés George Long volt a kanadai kutatás egyik vezetője, amelynek során megtaláltá­k a négyszáz éves kórokozót
 ?? ?? Múmia
A nápolyi apátság sírkamrájá­ban megtalált test elképesztő­en jó állapotban maradt négyszáz éven át
Múmia A nápolyi apátság sírkamrájá­ban megtalált test elképesztő­en jó állapotban maradt négyszáz éven át
 ?? ?? Betegség Giovanni d’Avalos epehólyag-gyulladásb­an halt meg 48 éves korában
Betegség Giovanni d’Avalos epehólyag-gyulladásb­an halt meg 48 éves korában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary