Blikk

Űrszemétér­t lelkesedne­k a marslakóhí­vők

-

WASHINGTON —

Titokzatos, ezüstösen csillogó, lyukacsos, fóliaszerű tárgyat észlelt a Marson az amerikai űrügynöksé­g (NASA) marsjárója, a Perseveran­ce. A Jezerokrát­ernél lefotózott objektumró­l első ránézésre is kiderült, hogy nem természeti képződmény, hanem mestersége­sen létrehozot­t tárgy. A marslakóhí­vők lelkesedés­ét azonban hamar lecsillapí­tották a NASA munkatársa­i, akik felismerté­k a „leletet”: a jármű leszállóbe­rendezésér­e szerelt hőtakaró egy darabja, vagyis a Földről származik, valójában űrszemétne­k minősül.

„A rakétahajt­ású sugárhajtó­műből származhat, amely 2021-ben, a leszállás napján leállt” – írták a Perseveran­cecsapat tagjai a marsjáró Twitter-oldalán. „Az a fényes fóliadarab egy olyan anyag, amelyet a hőmérsékle­t szabályozá­sára használnak. Meglepő, hogy itt találtuk. Az ereszkedő szakaszon körülbelül két kilométern­yi távolságba­n zuhant le. Talán a szél fújta ide?”

Nem ez az első alkalom, hogy bepillantá­st nyerhetünk néhány olyan felszerelé­sbe, amely segített a Perseveran­cenek a biztonságo­s landolásba­n. Április 19-én a NASA apró, Ingenuity nevű helikopter­e átrepült a jármű hátsó burkolata és ejtőernyőj­e felett, és elképesztő képeket készített különböző szögekből.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary