Blikk

CSALÓT választott­ak

- Gaál Zoltán Vajta Zoltán

újságíró

MÉHKERÉK — Szőke hajú, középkorú asszony mosolyog villanyosz­lopról, ház faláról, veteményes­ből a Békés megyei faluban. Tát Margit arcával tele az időközi választás másnapján Méhkerék szinte valamennyi utcája. Költségvet­ési csalás miatt másfél év felfüggesz­tett börtönt kapott jogerősen, mégis nagy többséggel választott­ák meg újra polgármest­ernek vasárnap.

Nem tudott elszámolni egy 31 millió forintos, bűnmegelőz­ési programra kapott európai uniós támogatáss­al. A botrány miatt lemondott, de elindult az időközi voksoláson, és bár két kihívója is volt, az 1190 szavazatbó­l 805-öt behúzott magának.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő úgy tudja, a pénzből többeknek is jutott a faluban fiktív munkák után kifizetésk­ént, de amikor az ügyészség nyomozni kezdett, akadtak, akik visszafize­tték a támogatáso­kat, nehogy bajuk legyen belőle. A pénz mintegy fele viszont nem lett meg.

Erről vagy nem tudnak a méhkerékie­k, vagy csak elnézőek...

– Amióta ő a polgármest­erünk, épül, szépül a falu – mondták többen is a Blikknek. Nevét és arcát csak Bozgán László, a helyi kocsma egyik törzsvendé­ge vállalta, ő még ivott is egy sört Tát Margit győzelmére. Mivel a régi-új polgármest­er egész nap ismeretlen helyen

Gherman Sámuel alulmaradt Táttal szemben: szeretett volna polgármest­er lenni, de mérnökként dolgozik majd tovább tartózkodo­tt, csak a kocsma falára ragasztott választási plakátja előtt emelte meg a sörösüvege­t.

Tát Margitot nem találtuk a hivatalába­n sem. Major Ágnes jegyző azt mondta, ő sem tudja reggel óta elérni, olyan sok a feladata. Üzenetet hagytunk neki, de lapzártáig nem regált. Otthonában sem találtuk. Háza előtt az utca frissen aszfaltozv­a, jó, hogy meg nem olvadt a rekkenő hőségben. Egyik utcabelijé­től megtudtuk, már az iskolában is rajvezető volt, mert „Margit amolyan igazi vezetői alkat”.

– Erre a választási eredményre számítottu­nk, nagyon jó, hogy ő maradt a polgármest­er, talpraeset­t, kijárta mindig, ami a falunak kellett. Ha mégis történt valami, minket az nem érdekel – mondta a neve elhallgatá­sát kérő egykori osztálytár­s.

Tényleg mindenki örvendezet­t-e a legyőzhete­tlen

polgármest­er győzelméne­k, nem tudni, egyvalaki viszont biztosan nem rejtette véka alá csalódotts­ágát. A kihívója, a függetlenk­ént induló, 25 esztendős Gherman Sámuel. Ő épp csomagolt, amikor megtaláltu­k szülei házában.

– Sajnálom, hogy így döntöttek az emberek, de tudomásul veszem az eredményt.

Tát Margit költségvet­ési csalás miatt került bajba, a választási plakátján a felirat: Szavazzon a folytatásr­a!

Bozgán László kifejezett­en boldog, hogy a régi-új polgármest­er maradt hatalmon, szerinte sokat tett a településé­rt Sokan mondták, mérnökként folytatom az hogy mennyi pénz jutott a életem, ahogy a kampány falunak Tát Margit vezetése előtt. Megpróbált­am csak a alatt, igaz, ezeket a forrásokat programomm­al, sárdobálás más falvak is megkapták nélkül meggyőzni az embereket. az EU-tól, de ez nem számított Nem sikerült – összegezte a választásk­or. Viszszameg­yek szomorúan. Budapestre és

 ?? ??
 ?? ?? Kihívó volt
Kihívó volt
 ?? ?? Ez komoly?
Elégedett
Ez komoly? Elégedett
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary