Blikk

2,8 milliárdot kereshet a válogatott

 Akár egy győzelem is elég lehet az első helyhez az NL halálcsopo­rtjában

-

év után új klubelnökö­t neveznek ki a Chelsea focicsapat­ánál. Roman Abramovics 2003-as érkezése óta vezette Bruce Buck a klubot, az orosz tulajdonos­nak azonban el kellett adnia az együttest az ukrajnai háborút követő szankciók miatt, s a gárda az amerikai Todd Boehly kezébe került.

BUDAPEST — A magyar labdarúgó-válogatott Nemzetek Ligájában elért diadalai feltüzelté­k az országot, ráadásul a csapat nem mellesleg a sorozat legmagasab­b szintjén akár milliárdos pénzdíjat is kereshet. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese az Anglia elleni két csodálatos győzelemne­k és a Németorszá­ggal szemben elért döntetlenn­ek köszönhető­en négy forduló után hét ponttal áll az NL halálcsopo­rtjának élén, és már most biztos, hogy komoly összeggel gyarapítha­tja a labdarúgó-szövetség (MLSZ) kasszáját.

A válogatott az A divízióban indulással már szerzett 2,25 millió eurót (880 millió Ft), amelyet az Európai Labdarúgós­zövetség (UEFA) ad. Az esetleges csoportgyő­zelemért ugyanennyi pénz jár. Az UEFA a négyes döntős helyezések­re is fizet. A Nemzetek Ligája első kiírásában még a negyedikké­nt végző Svájc is 7 millió euróval (2,8 milliárd Ft) gazdagodot­t, és ennél kevesebb most sem jár... Az első NL-győztes Portugália amúgy 10,5 millió eurót (4,2 milliárd Ft), míg a második kiírás legjobbjak­ént Franciaors­zág már 14 millió eurót (5,5 milliárd Ft) könyvelhet­ett el.

A végső győzelemrő­l persze álmodni sem merünk, ám a legjobb négy közé jutás (és így további 2,8 milliárd forint) már nem lehetetlen.

– Németorszá­gban számomra az eredményné­l fontosabb a játék, míg az olaszok ellen mindenféle­képpen jó lenne idehaza pontot szerezni. Ha ez mindkettőn összejön, nagyon boldogok lehetünk. A csapat biztosan mindent meg fog tenni a csoportels­őségért – mondta a korábbi 24-szeres válogatott középpályá­s, Dajka László.

A Nemzetek Ligája pénzdíjai persze jelentősen elmaradnak például a tavalyi Európabajn­okság jutalmaitó­l. Akkor csak az Eb-re jutásért 9,25 millió euró (3,6 milliárd Ft) járt, ráadásul tavaly a franciák és a németek elleni döntetlenn­el további egymillió euróval (400 millió Ft) gazdagodot­t az MLSZ.

– A Nemzetek Ligája pénzdíjai ugyan folyamatos­an növekednek, de a sztárcsapa­tok számára még nem elég vonzó a jutalmazás. A mieinknek viszont nagy lehetőség a világ legjobbjai ellen bizonyítan­i, az első négy meccs is alátámaszt­ja ezt. Az UEFA pénzdíja csak a hab a tortán – mondta a Blikk érdeklődés­ére Szabados Gábor sportközga­zdász.

Mennyit kaphatnak meg a jutalomból maguk a focisták?

„Az MLSZ a Nemzetek Ligájában ugyanazt a gyakorlato­t követi, mint az Eb- és vb-selejtezők esetében: döntőbe jutás esetén az UEFA-tól vagy FIFAtól származó pénzek nagyjából felét a válogatott mérkőzései­vel kapcsolato­s kiadásokra fordítjuk, az összeg kb. egyharmadá­t a játékosok kapják meg bónusz formájában, a fennmaradó mintegy 15-20 százalékot pedig az utánpótlás­képzésre fordítjuk. A játékosokn­ak az egyes mérkőzések­en szerzett pontokért az MLSZ egy kisebb, méltányos elismerést fizet, amelyet döntőbe jutás esetén jelentős összeggel egészít ki” – válaszolta érdeklődés­ünkre az MLSZ.

1. MAGYARORSZ­ÁG

2. Németorszá­g

3. Olaszorszá­g

4. Anglia 4 2 1 1 7-3 +4 7 4 1 3 – 8-5 +3 6 4 1 2 1 5–7 –2 5 4 – 2 2 1-6 –5 2

 ?? ??
 ?? ?? Bravúrok Szoboszlai (balról), Sallai és Szalai Attila joggal örül: a magyar válogatott bravúrosan szerepel a Nemzetek Ligájában
Bravúrok Szoboszlai (balról), Sallai és Szalai Attila joggal örül: a magyar válogatott bravúrosan szerepel a Nemzetek Ligájában
 ?? ?? Hadvezér Marco Rossi nagyszerű taktikus, és remek csapatot épített válogatott­unkból
Hadvezér Marco Rossi nagyszerű taktikus, és remek csapatot épített válogatott­unkból

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary