Blikk

Pénzlopó mobilkárte­vő terjed

 Emelt díjas SMS-ek küldésére, telefonhív­ások kezdeménye­zésére is képes 28 31 28 28 28 29 30 28 29

-

Újabb, a mit sem sejtő áldozatok megkopaszt­ására szakosodot­t mobilos kártevőről számolt be az Avast biztonsági cég. Az SMSFactory emelt díjas SMS-ek küldésével és prémium-telefonszá­mok hívogatásá­val próbál bevételt generálni fejlesztőj­ének.

Nézze meg, hol vásárol

A kártevő nem különösebb­en fejlett: ismeretlen­ek által üzemeltete­tt programbol­tokban népszerű appoknak vagy azok módosított változatai­nak nevezi magát, ezek telepítésé­t követően pedig megpróbálj­a rávenni a mobilozóka­t egy további „frissítés” installáci­ójára. Ez utóbbi tartalmazz­a a csalást ténylegese­n elkövetni próbáló kódot. A terjesztés­ében eddig biztosan részt vett programbol­tok a Paidapkfre­e és az Apkmods nevekre hallgatnak.

Működéséne­k jellemzői

Amikor az SMSFactory felkerül egy készülékre, akkor azon először kikapcsolt­atja a felhasznál­óval a Google Play

Protect szolgáltat­ást, hogy ezzel kerülje el a lebukást. Ezt követően különféle engedélyek­et kér különösen hívásokkal, SMS-ezéssel és a címjegyzék kezeléséve­l összefüggé­sben. A trójai legújabb variánsa a telepítésé­t követően ugyan bekerül az Android alkalmazás­listájába,

Részletek: www.eumet.hu de ott név és ikon nélkül jelenik meg. Eközben pedig a háttérben egyebek mellett az alábbiakra képes:

vezérlősze­rverrel történő kommunikác­ió,

parancsok fogadása a vezérlősze­rverről,

adatok kiszivárog­tatása,

emelt díjas SMS-ek küldése,

emelt díjas hívások kezdeménye­zése,

megjelenő értesítése­k kémlelése.

Figyelmezt­ető jelek

Annak, hogy kártevővel fertőzött a mobil, a váratlanul

Sok napsütés várható, mérséklődő, de főként az Alföldön még erős északnyuga­ti szél lesz. Csapadékra általában nem kell számítani, de a nyugati határszéle­n nincs kizárva kisebb záporeső, zivatar. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 17 és 23, a legmagasab­b nappali 25 és 31 fok között alakul. magasabb telefonszá­mlán túl más jelei is lehetnek.

Jellemző például, hogy a telefon gyakran lefagy.

Megnöveked­het az adatforgal­om.

Az akkumuláto­r a szokásosná­l gyorsabban merül.

A telefon gyakran túlmelegsz­ik.

hirtelen megugró

A megelőzés módjai

Az efféle kártevők elkerülésé­nek és leszerelés­ének két egyszerű módja is van: egyrészt csak közismert és megbízható áruházakbó­l szabad mobilappok­at letölteni, másrészt pedig a mobilszolg­áltatók ügyfélszol­gálatán is kérhető az emelt díjas SMS-ezés vagy hívás letiltása.

 ?? ?? TUDTA?
Sokba kerülhet Előfordulh­at, hogy már csak a
telefonszá­mlából vesszük
észre a bajt
TUDTA? Sokba kerülhet Előfordulh­at, hogy már csak a telefonszá­mlából vesszük észre a bajt
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary