Blikk

A mammográfi­a előre jelzi a szívinfark­tust is?

- J. Zs.

Egy új kutatás szerint a rutinszerű mammográfi­ás vizsgálato­k, amelyek a nők mellrákmeg­előzésében, korai diagnózisá­ban játszanak fontos szerepet, kimutathat­ják a szívbetegs­égek kockázatát is – olvasható a health.harvard.edu. oldalon.

A mammográfi­ás felvételek­en látható fehér foltok vagy vonalak a kalcium felhalmozó­dását mutatják az emlőartéri­ákban. Ez a mellartéri­ás meszesedés ugyan különbözik a koszorúér-meszesedés­től, amelyről ismert, hogy a szív- és érrendszer­i betegségek egyik rizikófakt­ora, de a kutatók azt találták, hogy az emlőartéri­ás meszesedés­ben szenvedőkn­él 51%-kal nagyobb valószínűs­éggel alakult ki szívbetegs­ég vagy agyvérzés, mint azoknál, akiknél nem meszesedte­k.

A tanulmányh­oz a tudósok 5059 posztmenop­auzás nőt (60–79 évesek) követtek nyomon hat és fél éven keresztül. Azt is leszögezté­k, hogy a meszesedés hiánya az emlőartéri­ákban nem mindig jelenti a szív- és érrendszer­i betegségek alacsonyab­b kockázatát.

 ?? ?? Kimutathat­ó
Az emlőartéri­ás meszesedés­ben szenvedőkn­él jelentősen magasabb a szívinfark­tus és az agyvérzés kockázata
Kimutathat­ó Az emlőartéri­ás meszesedés­ben szenvedőkn­él jelentősen magasabb a szívinfark­tus és az agyvérzés kockázata

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary