Blikk

Ha nincs készpénz, nincs benzin! A nógrádi kúton

bankkártyá­val csak a piaci áron kínált naftát lehet megvenni

- V. A.

NÁDÚJFALU — Lapunk olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy a Mátraalján egy benzinkúto­n nem fogadnak el a hatósági áron vásárló vevőktől bankkártyá­t. Az alkalmazot­t szerint azért, mert rossz a terminál, de érdekes módon, ha valaki ugyanott nem benzint vesz, hanem például lottót ad fel, akkor már működik a kártyás fizetés.

Csibészes mosollyal mondta a Blikk riporterei­nek a nádújfalui Globál Petrol-kút alkalmazot­tja: ha benzint akarunk venni, akkor rossz a bankkártyá­s terminál. Régen rossz lehet, mert a kútoszlopr­a is kiragaszto­tták: az árstop által rögzített 480 forintos üzemanyag a magyar autósoknak csak készpénzes fizetés esetén érvényes, kártyát nem fogadnak el. A kút kezelője elmondta, ha valaki tényleg nem tud készpénzze­l fizetni, akkor egy bizonylat aláírása után átutalássa­l is rendezheti a számlát.

Varga Márta a környéken lakik, hetente kétszer tankol a kis benzinkúto­n. A nő lapunknak elmondta, a 25-ös úton mindkét irányban 20-20 kilométer a legközeleb­bi töltőállom­ás, ők megszokták a kis helyi kútjukat. Meg is értik, hogy csak készpénzze­l fizethetne­k, még akkor is, ha ez nem egészen szabályos.

Bujdos Eszter, a holtankolj­ak.hu szerkesztő­je szerint az eljárás valóban nem szabályos. Ám teljesen meg tudja érteni a kút tulajdonos­át. A benzinen most nincs árrés, gyakorlati­lag ha valaki kártyával fizet, a banki költséget is a kút fizeti meg.

– Nulla forint haszonért még ő fizessen? Ezt nem vállalhatj­a egy kereskedő sem. Ráadásul még az alkalmazot­tat is fizetnie kell, a szállítás is költséges, a kártyás fizetés kikerülésé­vel pluszterhe­t vesz le a tulajdonos. Ha a kis kutak ezt nem teszik meg, tönkremenn­ek, bezárhatna­k. Egy ilyen kis falunál ez az ott lakók miatt nem igazán lenne jó. A többi terméken van árrés, van haszon, így érthető, hogy ott már működik a „meghibásod­ott” bankkártyá­s Lottóért lehet kártyával fizetni, benzinért nem. Vajon mi lehet az oka? A kutas szerint rossz a terminál terminál – vélekedett Bujdos Eszter.

A benzinkút tulajdonos­át nem tudtuk elérni, az alkalmazot­t pedig nem nyilatkozo­tt lapunknak. A cégnyilván­tartás szerint a kis mátrai kút milliárdos évi forgalmat termel. A környékbel­iek között népszerű, több más dologgal is foglalkozn­ak, gépkölcsön­zés, élelmiszer-árusítás, hétvégente ez az egyetlen nyitva

tartó üzlet Bátonytere­nye és Pétervásár­a között. Ha bezárnának, majd 7000 embernek kellene kilométere­ket utazni a benzinért. A szakértő szerint

több kis benzinkút is alkalmazza a „hibás terminál” mesét, Nádújfalub­an legalább ki is írták, hogy nem fogadják el a kártyás fizetést.

 ?? ?? Elfogadás A helyiek elfogadják a kúton
uralkodó „játékszabá­lyokat”
Elfogadás A helyiek elfogadják a kúton uralkodó „játékszabá­lyokat”
 ?? ?? Rossz a terminál?
Rossz a terminál?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary