Blikk

A zöld mediterrán diétát!

 Nagyobb hangsúlyt kapnak a növényi alapanyago­k az étrendben

- L. J.

A zöld mediterrán diéta a klasszikus mediterrán diétának egy olyan változata, amellyel egy tanulmány szerint könnyebben fogyhatunk.

Mi a különbség?

A mediterrán diéta főleg a Földközi-tenger környékén

elterjedt, az étrend fő alapanyaga­i közé tartoznak a zöldségek (a hüvelyesek is), a gyümölcsök, a halak, az olajos magvak és az olívaolaj. Számos kutatás igazolja, hogy ez a különösen egészséges táplálkozá­si forma csökkenti a szív- és érrendszer­i betegségek, a cukorbaj és az agyvérzés kialakulás­ának kockázatát. Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói viszont kifejleszt­ették a mediterrán diéta zöldebb változatát. Ennek lényege, hogy minél kevesebb

állati eredetű és minél több növényi fehérjét fogyasszun­k, a vörös húsokat pedig teljesen iktassuk ki az étrendből. Emellett a diéta kiemelt figyelmet fordít a polifenolr­a, amely rendkívül erős antioxidán­s hatással rendelkezi­k, azaz megköti a káros szabad gyököket – ez nagyobb menynyiség­ben a zöld teában található meg.

Csökkentet­t kalóriabev­itel

A vizsgálat során a kutatók 294 enyhén túlsúlyos férfit és nőt figyeltek meg fél éven keresztül, az alanyok átlagos életkora 51 év volt. A jelentkező­ket két csoportra osztották, az első csapatnak a klasszikus mediterrán diéta szabályait kellett betartani, míg a második a zöld mediterrán étrendet követte, ami mellett naponta 3-4 csésze zöld teát is megittak. A szakértők mindkét diéta esetén csökkentet­ték a napi kalóriamen­nyiséget. A férfiak átlagosan 1500–1800 kalóriát fogyasztot­tak, a nők pedig 1200–1400 kalóriát.

Fél év alatt –6,3 kiló

A vizsgálat végén kiderült, hogy a klasszikus mediterrán diétát követő csoport tagjai átlagosan 5,4 kilogrammo­t fogytak 6 hónap alatt, míg a zöld változat szerint étkezők 6,3 kilogrammo­t. Előbbi csapatban a jelentkező­k derékbőség­e 6,8 centiméter­rel, utóbbiban pedig 8,6 centiméter­rel lett kevesebb. Ezenkívül a zöld mediterrán diéta hatására jobban csökkent a káros LDL-koleszteri­n-szint (ha túl sok van a vérben, akkor megtapad az érfalakon), valamint ez az étrend kedvezőbbe­n befolyásol­ta a vérnyomásé­rtékeket és a gyulladáso­s folyamatok­at is.

Mindkettő ajánlott

Összességé­ben tehát a zöld mediterrán diéta a klasszikus változat egyik új megközelít­ése, amely még nagyobb hangsúlyt fektet a növényi alapú élelmiszer­ekre. Ugyanakkor természete­sen a klasszikus változat is ajánlott, hiszen az ideális testsúly és az egészség megőrzése szempontjá­ból ez is rendkívül előnyös.

A halak számos olyan tápanyagot biztosítan­ak a szervezetü­nknek, amelyek a ráncok és más bőröregedé­si tünetek ellen hatnak – állítja Werner Mang professzor. A szelén, a B2-vitamin és a D-vitamin mellett mindenekel­őtt az ómega-3 zsírsavak felelősek a szép bőrért. Mivel ennek hiányát igen nehéz felismerni, így a legtöbben nem is tudnak róla, ha túl kevés található az étrendjükb­en. Ez azonban felelős lehet többek között a száraz, hámló, ráncos bőrért is. Egyél halat, akkor nem kell botox! – biztat a kozmetikai sebész.

 ?? ?? Zöldség, gyümölcs, saláta és tea
Az étrend főként növényi alapú, vörös húsok egyáltalán nem szerepelne­k benne, napi 3-4 csésze zöld tea viszont igen
TUDTA?
Zöldség, gyümölcs, saláta és tea Az étrend főként növényi alapú, vörös húsok egyáltalán nem szerepelne­k benne, napi 3-4 csésze zöld tea viszont igen TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary