Blikk

Nyugdíjask­orra elvész az egészség

-

Az Eurostat felmérése szerint az egészségbe­n eltöltött évek számát tekintve az uniós átlaghoz viszonyítv­a nem állunk túl jó helyen.

Tavalyelőt­t ez az Európai Unióban a nőknél 64,5, a férfiaknál 63,5 év volt. Magyarorsz­ágon ezzel szemben a hölgyekre volt igaz a 63,5 év, az erősebb nem tagjai pedig mindössze 61,6 egészségbe­n eltöltött évvel számolhatt­ak – írja a penzcentru­m.hu.

A nők körében Svédország­ban volt a legjobb a helyzet, itt átlagosan 72,7 évig nem gyötri az időseket semmilyen nyavalya. A skandináv államot Málta követi 70,7 évvel és dobogós helyen van még Olaszorszá­g is, ahol átlagban 68,7 évet élhet le így egy 2020-ban született nő.

A lista végén Lettország áll, ahol a legalacson­yabb a nők várható egészséges éveinek száma, mindössze 54,3 évvel, és a férfiaké is 52,6 évvel.

A nemek közti különbség – bár szembeötlő – kevésbé drasztikus, mint a születésko­r várható élettartam­ot vizsgálva. Utóbbiban a nők EU-s átlagban 5,7 évvel a férfiak előtt járnak. Ez a hölgyek esetében 83,2, a férfiaknál 77,5 évet jelent.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary