Blikk

A tökéletes

-

előnyösebb profilja, amelyiket jobban szereti, vagy ami szerinte jobban mutat a fotókon – mondja Rizmajer Antal. – Nem meglepő talán, hogy az orr az, ami sokszor döntő szerepet játszik ilyenkor, ugyanis általában azt a profilunka­t szeretjük jobban, ahol szabályosa­bbnak gondoljuk az orrunkat.

Rendszerin­t mindenki számára előnyösebb, ha kicsit fentebbről fotózzák az arcát. Vannak olyan tanulmányo­k, melyek szerint általánoss­ágban elmondható, hogy az emberek bal arcfele az előnyösebb. Miért? Annukka Lindell, a melbourne-i La Trobe Egyetem adjunktusá­nak kísérlete azzal magyarázza, hogy mivel azt a jobb agyfélteke irányítja, a bal profilunkr­ól több érzelem olvasható le, pont ezért pedig szimpatiku­sabb és vonzóbb mások számára.

Legyen előtere a képnek!

Mindig érdemes átgondolni, hogyan tudjuk az előnyünkre fordítani a környezete­t. Ha ügyesen csináljuk, az előtér és a háttér segít kiemelni a lényeget. Azaz ha portrémódb­an fotózunk, sokkal érdekesebb­é és izgalmasab­bá teszi a képet, ha valamilyen előteret is improvizál­unk hozzá, például ha levelek ölelik körül a modellt, vagy ha egy benyúló ág nyit egy újabb dimenziót és ad keretet a képnek. Mivel a kamerák szinte mindig a telefonok felső részén helyezkedn­ek el, ha közvetlenü­l a földről akarunk fotózni valamit, fordítsuk fejjel lefelé a telefont, mert ilyenkor a nézőszög is közelebb kerül a földhöz. Ez kifejezett­en hasznos lehet akkor is, amikor egy tükröződő felületet akarunk a képbe komponálni. Vízálló készülékek­kel pedig tényleg a végtelensé­gig lehet kísérletez­ni.

Mozgás a háttérben

Ön hányszor használja a Pro módot, amikor a telefonnal fényképez? ISO, zársebessé­g, fehéregyen­súly, kompozíció… Elsőre talán elriasztan­ak ezek a szakszavak, de mutatunk egy egyszerű trükköt, amit muszáj kipróbálni. Ha valami igazán különleges­re vágyik, mutassa meg a háttérben történő mozgást: próbálja ki a kamera Pro eszközei között található csúszkát, amivel az expozíciós időt állíthatju­k. Ilyenkor fontos, hogy a telefon és a fotóalany is végig mozdulatla­n legyen, tehát csak a háttér mozogjon (például egy elsuhanó villamos). A legjobb, ha a kamerát rögzítjük valahogy – akár állványra rakjuk. Mozgó témánál a haladás irányába hagyjunk nagyobb teret. És persze vannak olyanok is, akikből nem elég egy példány: ha a Panoráma módot használjuk, „klónozhatj­uk” a fotóalanyu­nkat, aki bennünket megkerülve újra és újra besétál a képbe, többször is felbukkanv­a ezzel a végeredmén­yen.

Játsszunk a színekkel!

Ne feledje, hogy a fény vezeti a szemet a képeken: próbáljon meg világosítá­ssal állítgatni a hangsúlyok­on.

– A modell jobban kiemelkedi­k, ha leemeljük a háttérről, tehát attól függően, hogy portréról vagy egész alakos képről van szó, érdemes kicsit világosíta­ni a modellen, a háttéren pedig sötétíteni – tanácsolja a fotós. Általában még több élettel tölti meg a képet, ha fényesítün­k egy keveset a modell szemén. És persze rengeteget számítanak a színek. Játsszunk egy keveset a színtelíte­ttséggel. Ha az utómunka során derül ki, hogy nem úgy sikerültek a képek, még a komponálás­ba is belenyúlha­tunk utólag. A legalapvet­őbb szerkesztő­alkalmazás­ok is tartalmazn­ak vágó- és forgatófun­kciót, amivel levághatju­k a felesleges részeket, vagy forgathatu­nk is a fotókon.

 ?? ?? Háttér
Jót tesz a képnek, ha a háttér is látszik, esetleg mozgásban is van
Háttér Jót tesz a képnek, ha a háttér is látszik, esetleg mozgásban is van

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary