Blikk

Rejtve maradhat ezután a honatyák vagyona

-

BRÜSSZEL — Egységesen négy oldal lenne mindössze a parlamenti képviselők vagyonnyil­atkozata a jövőben. Gyakorlati­g egy formanyomt­atvány váltaná fel a mostani soklapos rendszert. Kocsis Máté és Simicskó István, a Fidesz és a KDNP frakcióvez­etőinek javaslata értelmében immáron nem kellene feltüntetn­i a képviselő semmilyen ingatlanát, nagy értékű ingóságát, sőt megtakarít­ását, hitelét vagy tartozását sem, azaz a honatyák vagyonosod­ásába ezentúl nem tudnánk betekinten­i.

Elég lesz a jövedelem sávját megadni – vagyis nem kell forintra pontos összeg –, lehet jelölni, ha van céges vagy más pénzügyi érdekeltsé­g. A vagyonnyil­atkozati rendszert sokat, sokan bírálták, gyakran nem adott hiteles képet a beadók valós anyagi helyzetérő­l. Most sem fog: a javaslatot Kocsis azzal indokolta, hogy a Brüsszelbő­l érkező támadásoka­t kivédendő, egyszerűen az Európai Parlament (EP) vagyonnyil­atkozati rendszerét vennék át.

– A Magyarorsz­ággal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapj­aink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszer­űbbnek, ha az EP-ben használt szabályoka­t szóról szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németorszá­gban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhet­ők a nemzetközi viták – fogalmazot­t Kocsis.

A javaslat egyelőre az országgyűl­ési képviselők vagyonát rejti el, még idén megalkotjá­k a szabályoka­t a többi érintettre, és a jövőben a polgármest­ereknek, önkormányz­ati képviselők­nek sem kell nyilatkozn­iuk a hozzátarto­zóik jövedelmér­ől.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary