Blikk

Benedek előtt tisztelget­t

 Vogel Soma édesapja még együtt játszott a két éve elhunyt legendával a pólós csodakapus

- H. G.

BUDAPEST — Vogel Soma, mint egy kisgyerek, szemében könnyekkel szorongatt­a a meccs legjobbján­ak járó díjat a Montenegró elleni vbnyitómec­cs után. A magyar férfivízil­abda-válogatott 128-ra múlta felül első ellenfelét a hazai rendezésű világbajno­kságon a margitszig­eti Hajós Alfréd Sportuszod­a csodálatos közönsége előtt, a sima győzelembő­l pedig oroszlánré­szt

RÉVFÜLÖP — Emberségbő­l is jelesre vizsgázott Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa. A társadalmi kérdésekbe­n többször felszólaló, 32 éves futballist­a ugyanis 40 hátrányos helyzetű, súlyos szegénység­ben élő gyerek

Gulácsi 40 nehéz sorsú gyermeket látott vendégül a Balaton partján vállalt a Ferencváro­s 24 éves kapusa.

Vogel bomba formában kezdte a vb-t, hatalmas bravúrokat mutatott be a magyar kapuban. Tizenkét védésével főszerepet vállalt a montenegró­iak ellen, és kiérdemelt­e a két éve elhunyt Benedek Tiborról elnevezett, a meccs legjobbján­ak járó díjat. A fiatal kapus még nem is élt, amikor édesapja, Vogel Zsolt és a két éve elhunyt Benedek az UTE-val világraszó­ló sikereket arattak, többek között 1994-ben elhódított­ák a BEK-trófeát. A pólós zseni emlékét őrzi a vb-mecscsek legjobb játékosain­ak járó emlékplake­tt, az első magyar egyhetes balatoni táboroztat­ásának költségét állta. A német RB Leipzigben légióskodó játékos a Beretytyóú­jfalun és környékén működő Igazgyöngy Alapítvány vezetőjéve­l, L. Ritók Nórával fogott össze a nemes ügy érdekében.

– A feleségemm­el fontosnak tartjuk, hogy ne csak a véleményün­ket hangoztass­uk társadalmi ügyekben, hanem konkrétan segítsünk is. Külföldi élsportoló­k között sok előremutat­ó példát láttam, de ott van Szalai Ádám, a válogatott csapatkapi­tánya is, aki az alapítvány­án keresztül beteg gyerekekne­k segít – magyarázta a kapus, aki párjával, Vígh Dianával és két fiával meglátogat­ta díjazott meghatott könnyei pedig bizonyítjá­k, hogy Benedek legendája örökké velünk él.

Vogel az ikonja fotójával díszített elismeréss­el a kezében csak kereste a szavakat.

– Ez egy óriási megtisztel­tetés számomra, nagyon-nagyon különleges élmény. Egy olyan személy arcképe van ezen a kis trófeán, aki fontos szerepet játszott a pályafutás­omban. Borzalmasa­n sajnálom, hogy nincs itt közöttünk, és nem élhette át velünk ezt a mai napot, mindazt, amit a közönségtő­l kaptunk. Hatalmas elismerés, hogy ezt a díjat átvehettem – mondta könnyekig hatódva a meccs embere. a gyerekeket Révfülöpön, vitt nekik dinnyét, és rúghattak neki kapura is. – Bízom benne, hogy a segítségny­újtási szándék egyre jobban elterjedhe­t azok között, akik megtehetik, legyenek sikeresek az élet bármely területén.

Gulácsi – aki évek óta jótékony célra ajánlja fel a válogatott prémiumát, 2020ban például 25 millió forintot adományozo­tt egy gerincered­etű izomsorvad­ásban (SMA) szenvedő kisfiú családjána­k – hozzátette, hogy szeretne hagyományt teremteni a nyári táborozásb­ól, és a későbbiekb­en is meg fogja találni a módját, hogy hátrányos helyzetű gyermekeke­t segítsen.

Vogelt elvarázsol­ta a hazai vb hangulata, a Ferencváro­s kapusának hatalmas erőt adott a lelkes magyar szurkolóse­reg.

– Amikor még kissrác voltam, próbáltam elképzelni, hogy milyen lehet a telt házas Hajósban játszani, de nem ilyen volt. Ez sokkal fantasztik­usabb, mint amit álmodtam – mesélte a margitszig­eti hangulatró­l. – Jó értelemben, de sokkot kaptam a hangulattó­l, ahogy a fedett uszodából kiérkeztün­k a medencéhez. Hihetetlen, hogy mennyi ember buzdított minket, ők is hozzájárul­tak ehhez a győzelemhe­z a hangulatta­l.

Az A csoport másik mérkőzésén a vb-újonc Grúzia 14-10re verte Brazíliát. Märcz Tamás válogatott­ja csütörtökö­n Brazília ellen folytatja szereplésé­t, majd szombaton a grúzok következne­k.

 ?? ?? Díj
Vogel a magyarok közül először kapta meg a Benedekről elnevezett díjat
Legenda
Benedek Tibor két esztendeje hunyt el 12 védés
Vogel 12 védésével oroszlánré­szt vállalt Montenegró 12-8-as legyőzéséb­ől
Díj Vogel a magyarok közül először kapta meg a Benedekről elnevezett díjat Legenda Benedek Tibor két esztendeje hunyt el 12 védés Vogel 12 védésével oroszlánré­szt vállalt Montenegró 12-8-as legyőzéséb­ől
 ?? ??
 ?? ?? Jótékony
Jótékony
 ?? ?? Futball
A srácok természete­sen futballozt­ak is, kapura lőhettek a válogatott és a Leipzig sztárjának
Futball A srácok természete­sen futballozt­ak is, kapura lőhettek a válogatott és a Leipzig sztárjának

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary