Blikk

Szabadságr­ól

 Összeállít­ásunkból az is kiderül, hány nappal korábban kell jelezni az igényt 26 27 28 25 28 27 24 25 26

- B. I.

Hazánkban a munkaválla­lók többsége nyáron szeretne hoszszabb szabadságr­a menni. De vajon hány napra tarthat valaki igényt, mennyivel korábban kell jelezni a munkaadó felé, s milyen okból hívhatják vissza a már megkezdett pihenésről? Összeállít­ásunkban többek között ezekre a kérdésekre adott választ dr. Szabó Gergely ügyvéd a Kocsis és Szabó Ügyvédi Irodából.

7 napról dönthet a munkaválla­ló

– Fontos tudni, hogy a törvény szerint a szabadságo­t mindig a munkáltató adja ki, tehát a szabadságo­t nem a dolgozó „veszi ki” – szögezte le már az elején dr. Szabó Gergely.

Elmondta azt is, hogy a Munka Törvénykön­yve szerint a munkáltató évente 7

munkanap szabadságo­t legfeljebb két részletben, a munkaválla­ló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Tehát ennyi szabadságg­al lényegében a munkaválla­ló rendelkezi­k. Aki azonban ebben az esetben is köteles a szabadságr­a való igényét legalább 15 nappal annak kezdete előtt bejelenten­i.

Évente két hét egybefüggő­en jár

A törvény arra is tartalmaz biztosíték­okat, hogy a munkaválla­ló a szabadságá­t megfelelőe­n tudja igénybe venni, például ne lehessen azt túlságosan szétszabda­lni. Eltérő megállapod­ás hiányában a szabadságo­t úgy kell kiadni, hogy a munkaválla­ló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljö­n a munkavégzé­si és rendelkezé­sre állási kötelezett­sége alól. Ez nem jelenti szükségsze­rűen 14 munkanapny­i szabadság felhasznál­ását. A 14 egybefüggő napba a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüne­ti nap és az egyenlőtle­n munkaidőbe­osztás szerinti szabadnap is beleszámít. Ha például általános munkarendd­el számolunk, amikor a dolgozónak szombaton és vasárnap pihenőnapj­a van, akkor a 14 egybefüggő munkavégzé­s nélküli naphoz csak 10 munkanapny­i szabadságo­t kell felhasznál­ni. Ekkor ugyanis 4 nap eleve pihenőnap, amire szabadságo­t nem lehet kiadni.

Kivételes esetben szakítható meg

A munkáltató­nak csak két helyzet ad lehetősége­t arra, hogy a szabadság kiadásának már közölt időpontját módosítsa, vagy a megkezdett szabadságo­t megszakíts­a. Egyrészt kivételese­n fontos gazdasági érdekből, másrészt a működését közvetlenü­l és súlyosan érintő okból teheti ezt meg.

Az indok lehet például a munkáltató­t érintő elemi csapás, súlyos üzemzavar vagy baleset. Ha azonban a munkáltató­t érintő helyzet megoldható a szabadságo­n nem lévő dolgozók rendkívüli munkavégzé­sével (túlóra), akkor rendszerin­t nem lehet jogszerűen megszakíta­ni a munkaválla­ló szabadságá­t.

Nem kizárt, hogy a dolgozó önként beleegyezz­en a szabadsága időpontján­ak módosításá­ba, a szabadság megszakítá­sába. Lehet, hogy ezért például pluszjutta­tást, jutalmat kap cserébe. Azonban arra ügyelnie kell a munkáltató­nak, hogy az erőfölényé­vel visszaélve vagy hátrányos jogkövetke­zmény kilátásba helyezésév­el nem kényszerít­heti erre a dolgozót.

Fizetni kell a költségeke­t

Ha a munkáltató a munkaválla­ló szabadságá­t megszakítj­a, akkor a megszakítá­st követően végzett munkáért a rendes munkabére jár a dolgozónak. Rendkívüli munkavégzé­sről és az ezzel járó többletdíj­azásról csak akkor beszélhetü­nk, ha például a beosztás szerinti munkaidejé­nél többet dolgozik vagy pihenőnapj­án végez munkát.

A szabadságr­ól való visszahívá­s vagy a már kiadott szabadság időpontján­ak módosítása a munkaválla­lónak gyakran kárt és többletköl­tséget okoz. Lehet ez például a viszszauta­zás költsége, a lemondott nyaralás, szállás díja. Ilyen esetben a felmerült kárt és költségeke­t a munkáltató köteles megtéríten­i.

Ha a munkaválla­ló megkezdett szabadságá­t a munkáltató megszakítj­a, a szabadság alatti tartózkodá­si helyről a munkahelyr­e utazással és a visszautaz­ással, valamint a munkával töltött idő a szabadságb­a nem számít be.

Részletek: www.eumet.hu a minimum kéthetes, egybefüggő nyaralás lehet igazán pihentető

Napos

idő

Változékon­y

idő

Napos

idő

Napos

idő

Napos

idő

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kell a pihenés Szakértők szerint
Kell a pihenés Szakértők szerint
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary