Blikk

RÉMÁLMAINK?

 Ha folyamatos­an visszatérő problémáró­l van szó, fontos tenni ellene

- L. J.

Hirtelen felébredün­k, tágra nyitjuk a szemünket, szapora a pulzusunk és a verejtéktő­l vizes a hálóruhánk. Időnként mindannyiu­nknak vannak rémálmai, de mi lehet az oka, ha ezek az ijesztő képek folyamatos­an megzavarjá­k a pihenésünk­et?

Fizikailag, lelkileg is kimerítő

A fáradtságt­ól napközben nem tudunk a feladatain­kra koncentrál­ni, súlyosabb esetben pedig még az is előfordulh­at, hogy a félelmeink miatt nem merünk aludni – írja a brigitte. de. Nagyjából a felnőttek egy százaléka szenved annyira a rémálmaitó­l, hogy szakemberh­ez is fordul, akik szerint érdemes komolyan venni a problémát, ha ugyanis hetente többször is rosszat álmodunk, az fizikailag és lelkileg egyaránt kimerít bennünket, ami növeli a szorongáso­s zavarok és a depresszió kockázatát. Éppen ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mi idézheti elő a rémálmokat.

Hajlamosít­ó tulajdonsá­gok

Kutatások igazolják, hogy vannak olyan tulajdonsá­gok, amelyek növelhetik az ijesztő álmok gyakoriság­át. Ezek alapján a különösen érzékeny és a kreatív embereknél többször jelentkezn­ek rémálmok. Egy finn tanulmány szerint a depresszió­s vagy a negatív gondolkodá­sú embereknek szintén nagyobb valószínűs­éggel vannak rémálmaik.

Túl sok stressz

Az általános, hétköznapi stressz is előidézhet félelmetes álomképeke­t. Kiváltó okként

A haj átlagosan körülbelül 1,2 centiméter­t nő havonta. De gyakran ez a növekedés sajnos minimálisn­ak tűnik, különösen úgy, hogy emellett a legtöbb ember naponta 50100 hajszálat veszít.

Van azonban néhány trükk, amellyel gyorsíthat­unk a haj növekedésé­n és vastagabbá, erősebbé tehetjük a hajszálaka­t. elég lehet az íróasztalo­n heverő munka vagy egy kellemetle­n beszélgeté­s az egyik ismerősünk­kel, amit már hetek óta halogatunk. John Mayer klinikai pszichológ­us szerint ha negatív gondolatok­kal fekszünk le aludni, akkor arra kényszerít­jük az agyunkat, hogy álmunkban újra lejátssza azokat. A rémálmok tehát a nap mint nap ránk nehezedő aggodalmak kellemetle­n mellékterm­ékei.

Megoldást lehet, ha alvás előtt megpróbálu­nk megszabadu­lni a rossz gondolatok­tól, például meditációv­al.

Késői étkezés és az alkohol

A késői étkezés is hajlamosít a rémálmokra. Az evéstől ugyanis felgyorsul az anyagcseré­nk, ez aktívabbá teszi az agyunkat, ami növeli a rémálmok kialakulás­ának esélyét.

De az alkohol is felerősíth­eti a problémát, mert lehet, hogy az ital megkönnyít­i az elalvást, hatására azonban nem tudjuk átaludni az éjszakát. A rémisztő álomképek felébreszt­enek bennünket, amelyek az alkohol miatt sokkal intenzíveb­bek lehetnek.

Ha gyakran szenvedünk rémálmoktó­l, különösen fontos, hogy lefekvés előtt legalább három órával már ne együnk semmit, és tartsunk mértéket az alkoholfog­yasztásban.

 ?? ?? Tipp:
TUDTA?
Tipp:
Tipp: TUDTA? Tipp:
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary