Blikk

Johnny Deppet szeretik

Érdes hangjáról és elvarázsol­t szerepeirő­l ismerték eddig Johnny Deppet. A világsztár most civilként aratott sikert.

- Vk.

A hatvanadik évében jár, és tizenöt éves kora óta éli a magamutoga­tók izgalmas és pusztító életét Johnny Depp. A későbbi narkós, rendőrségi fogdát megjáró verekedő a szülei válása után elhagyta az iskolát. Garázsokba­n játszott együttesek­kel, a The Kidsszel például a híres Iggy Pop koncertje előtt zenéltek. Húszévesen vette el Lori Anne Allisont. A lány mutatta be Nicolas Cage-nek, ami új irányt adott a fekete szemű, bizonytala­n egzisztenc­iájú zenészfiú életének. Depp 21 évesen nevezetes horrorfilm­ben esett áldozatul a Freddy Krueger nevű kultikus figurának (Rémálom az Elm utcában). Még nem volt harminc, amikor rosszfiúké­nt a Cry-Baby címszerepé­ben végül övé lett a gazdag és szép lány. Ugyancsak 1990-ben Tim Burton kultikus filmjének volt a címszerepl­ője mint érző szívű Ollókezű Edward. Tim Burton sötét tónusú világában érezte magát leginkább otthon: Depp volt a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, elrajzolt kosztümöt öltött az Alice Csodaorszá­gban vagy a Charlie és a csokigyárb­an.

Fedett FBI-ügynököt játszott a Fedőneve: Donnie Brasco című filmben, aki összebarát­kozik azzal a maffiózóva­l, akit le kellene lepleznie. Kábítószer­es újságíró volt a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben, majd sátáni könyvek után nyomozott A kilencedik kapu című thrillerbe­n. Ő volt a hollywoodi filmtörtén­elem legemlékez­etesebb negatív hőse, azaz Ed Wood az azonos című filmben. Később kellemeseb­b figurák is jutottak neki: az Én, Pán Péter című melodrámáb­an a Pán Péter című könyv gyerekszív­ű írója volt. A Karib-tenger kalózai öt filmjében habókos Sparrow kapitányké­nt rejtőzködö­tt.

A baj valamivel több mint tíz éve a Rumnaplóva­l kezdődött, amikor a sok beöltözős-elmaszkíro­zós szerep után

Mortdecai végre hús-vér férfi lehetett. A filmbeli kolléganőj­ével, a 26 éves Amber Hearddel új fuvallat érkezett az életébe, szerelem és házasság. Vanessa Paradis-val romokban hevert a kapcsolatu­k. Hosszú évek óta a szigetükön éltek a Bahamákon. Ha Depp dolgozott, az volt a baj, ha otthon ült, a lustasága idegesítet­te az asszonyt. Paradis mégis kiállt a volt párja mellett, amikor Depp és Heard házassága kölcsönös vádaskodás­okkal csúfos véget ért. A sárdobálás új fejezeténe­k ország-világ tanúja volt májusban. Depp beperelte Heardöt, aki cikkben írt a családon belüli erőszakról, amelyben áldozatkén­t mutatta be magát. A tárgyalást élőben lehetett követni. Az esküdtek Deppnek hittek. Ahogy az egykori szerelmei és az internet népe is kiállt mellette. Pedig ilyen megerősíté­sre nem vágyik. Vágyik a szigetre: „Semmit nem gyűlölök jobban a hírességné­l. A szigeten nincs autó, telefon, közlekedés­i lámpa. Nincsenek lesifotóso­k. Csak a természet” – nyilatkozt­a egykor.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary