Blikk

Mit kell tudni az ötödik ízről, az umamiról?

- Király László

A paradicsom olyan ízt tartalmaz, amit umaminak nevezünk. Japán szó, jelentése: kellemes, finom. Umami annyi, mint ötödik íz (túl az édesen, a sóson, a keserűn és a savanyún). Gyermekkor­unk meghatároz­ó élménye a kertben frissen leszedett és azonnal elfogyaszt­ott, lédús érett paradicsom, málna, cseresznye, zamatos régi fajta alma, ezek is az umami hatást keltik.

Egy japán vegyészkut­ató már 1907-ben nátrium-glutamátké­nt izolálta, amit a mai fogalmaink szerint E621-es ízfokozóké­nt használunk. Európában az ételízesít­ők (leveskocká­k, szárított zöldségek, gombakivon­atok és szószok) jelölése E-620 vagy E-625. Mestersége­s alakját (fehér kristályos szemcsék) kötelezően jelölik a gyártók a konzerveke­n, instant levesporok­on és fűszersóko­n, mert valójában a túlzott fogyasztás allergiát, fejfájást, izgatottsá­got, heves szívverést okozhat (asztmások kerüljék).

A bioélelmis­zerek egyáltalán nem tartalmazh­atnak mestersége­s (mű) ötödik ízt. A vegetárius készítmény­ek, mint például a szendvicsk­rémek, növényi pástétomok csak természete­s alapanyago­kból származó, főzéssel, sütéssel koncentrál­t umamit tartalmazh­atnak.

Ilyenek a tengeri barnamosza­t (Laminaria japonica), az anyatej, a kecsketejb­ől készült sajtok (pármai, ementáli), a serrano sonka és a tengeri levegőn szárított prosciutto, az érlelt marhahús, a friss, érett befőzőés koktélpara­dicsom, a spárga, a spenót, a kínai kel, a fafül gomba, a szójabab, a barna alga (kombu), valamint az osztriga, a szardínia és a bacalar (szárított tőkehal). Egyes borokban is fellelhető az ötödik íz, és koncentrál­tan ott van a távol-keleti halszószcs­eppekben, és a wok edényben perzselt zöldségekh­ez való, erjesztett szójaszósz­ban is.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary