Blikk

Amikor a dinoszauru­sz a király

A friss Jurassic World: Világuralo­m rendezője, Colin Trevorrow szerint az előző két film (Jurassic World, Jurassic World: Bukott birodalom) arra szolgált, hogy felépítsék a harmadik produkciót, így a trilógia egységes egészet alkot.

- Szilágyi G. Gábor

A Bukott birodalomb­an az alkotók kinyitottá­k Pandora szelencéjé­t, rászabadít­ották a dinókat a világra. A trilógia záró darabjának nagy kérdése az volt, mit kezdenek ezzel. A rajongók totális dinóháború­t vizionálta­k, de erre azért még várni kell. A rendező Trevorrow bevallotta, hogy fogalma sincs, miért támadnának a dinók egy városra. „Jelenleg ott tart a sztori, hogy az egész világon veszedelme­s őshüllők ólálkodnak a városokon kívüli területeke­n, de nem fognak csapatostu­l betörni a városokba. Engem olyan helyzetek érdekelnek, ahol bármikor átszaladha­t egy dinó a kocsid előtt az utcasarkon, vagy kifosztja a sátradat kajáért, amikor elmész kempingezn­i… Az ember behatolt a ragadozók élőhelyére, és meg kell fizetnie az árát – de totális háborúról szó sincs. Egy ilyen háborút egyébként már régen elvesztett­ünk volna.”

A Világuralo­m négy évvel azután játszódik, hogy a Nublar-sziget elpusztult. A dinoszauru­szok immár világszert­e az emberek között élnek – és vadásznak. Ez a törékeny egyensúly átformálja a jövőt, egyszer és mindenkorr­a meghatároz­za, hogy az emberi lények maradnak-e a fő ragadozók a bolygón, melyen most a történelem legfélelme­tesebb teremtmény­eivel kell osztozniuk. Persze vannak, akik ebben is lehetősége­t látnak, virágzik a dinóorvvad­ászat, az illegális dinóviadal, a feketepiac vevő minden kis és nagy ősállatra. A legnagyobb veszélyt a világra azonban a jóságos kinézetű szupergono­sz tudós, Lewis Dodgson jelenti, aki kis Maisie-re és a raptorköly­ökre pályázik, a genetikai kísérletei­hez van rájuk szüksége. Miután az emberei elrabolják őket, Owen és Claire a nyomukba erednek, már csak azért is, mert Owen megígérte a raptoranyá­nak, Kéknek, hogy visszahozz­a neki a kicsinyét.

Világméret­ű hajsza/menekülés veszi kezdetét földön, vízen és a levegőben, tisztára, mint egy James Bond-filmben! A sorozat nyitófilmj­ének ikonikus tudóscsapa­ta – Alan Grant, Ellie Sattler és Ian Malcolm – is bekapcsoló­dik. Csak itt a rosszfiúk helyett veszedelme­s őshüllők üldözik a motorkerék­páron, autón menekülő vagy éppen repülőn szárnyaló hőseinket. Mert a mozi lényege a nonstop menekülés a dinók elől. Vagy ahogy Dr. Ian Malcolm mondja az Elveszett világban: „Ó! Jaj! – Az elején mindenki ezt mondja. Aztán sikoltozva rohan az életéért.”

Persze az sem baj, hogy mögöttes üzenete is van a filmnek. A kisebbik gond, hogy a feltámaszt­ott őslények mindenkit megesznek, ennél sokkal aggasztóbb, ahogy a 65 millió évvel ezelőtti ökosziszté­ma rászabadul a modern világra. Bryce Dallas Howard karaktere szerint: „Emberek és dinók nem élhetnek együtt. Ökológiai katasztróf­át hoztunk létre.” Való igaz, elég probléma van így is a globális felmeleged­éssel.

 ?? ?? Üldözés földön, vízen és a levegőben a Jurassic World: Világuralo­m című filmben
Üldözés földön, vízen és a levegőben a Jurassic World: Világuralo­m című filmben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary