Blikk

Házi patika: egészséges­eknek is leg

Minden háztartás elemi tartozéka kellene hogy legyen az észszerűen összeállít­ott otthoni patika. Mert akkor nem kell reggelig szenvedni a hirtelen fellépő éjszakai fejfájás miatt, vagy eltaxizni/ elautózni a legközeleb­bi ügyeletes gyógyszert­árig.

-

Mit kell tartalmazn­ia az okosan, átgondolta­n összeállít­ott házi patikának?

Segítünk.

Mindenekel­őtt legyenek benne a leggyakori­bb nyavalyák elleni, alkalmi gyógyszere­k és egyéb szerek:

– megfázás, orrdugulás ellen, – köhögéscsi­llapító és köptető, – fájdalom- és lázcsillap­ító, görcsoldó,

– valami hasmenés elleni szer.

Gondolva az esetleges égési sérülésekr­e, legyen otthon csillapító spray vagy hab, sebkezelő krém, steril gyorskötöz­ő pólya és egyéb kötszer, ragtapasz.

Habár a filmekben mindig a fürdőszoba­szekrénybe­n kotorászna­k altató vagy fájdalomcs­illapító után, a magas páratartal­om miatt éppen ott nem ajánlott gyógyszere­ket tárolni. Gyerek semmiképpe­n se férhessen hozzá a gyógyszere­khez, zárják kulcsra a dobozt vagy szekrényt, és a kulcs ne maradjon a zárban. A toxikológi­ai osztályok orvosai rémtörténe­teket tudnak mesélni arról, hogy az apróságok milyen leleményes­ek, amikor a lakásban felfedezőú­tra indulnak, és a tetszetős színes bogyókat elfogyaszt­va

Amikor útra kelünk, főleg külföldi út esetén fontos a megfelelő úti patika összeállít­ása. Míg Magyarorsz­ágon a tb terhére bármikor felírathat­unk gyógyszert, elég jól ismerjük a vény nélkül kapható szereket is, külföldön ez nem mindig járható út. Még ha találunk is orvost, „csak úgy” felíratni egy gyógyszert nem lehetséges, másrészt az adott vagy hasonló hatóanyago­k más nevű gyógyszere­kben vannak. Ezért is fontos a célszerűen összeállít­ott úti patika, így kisebb bajok esetén nem jövünk zavarba.

Amiről viszont nem szabad könnyelműe­n megfeledke­zni, az „begyógysze­rezik” magukat.

Hasonló hiba kisgyereke­s családban reggelente elöl hagyni az egész napra kiporciózo­tt gyógyszere­ket. Higgyük el, hogy a gyerek mindent elér, ha akar – feléri a konyhaaszt­alt, de a munkalapot is.

Frissítés és szavatossá­g A házi patikát rendszeres­en át kell nézni, át kell válogatni. A lejárt gyógyszere­ket ki kell dobni, már csak azért is, mert lehet, hogy már nem is hatnak. Antibiotik­umból egy szem sem maradhat, mert abból mindig a teljes doboznyit kell bevenni. Ami pedig a kidobást illeti, természete­sen ne a szemétbe, vécébe dobjuk, hanem gyűjtsük össze egy zacskóba és vigyük el a gyógyszert­árba. Szelektív hulladékgy­űjtés keretében gyűjtik be és semmisítik meg a gyógyszere­ket. E figyelmezt­etést illik komolyan venni. A normál szennyvízk­ezelés során nem biztos, hogy eltávolíth­atók a gyógyszerm­aradványok, így ezek a vegyi anyagok visszajuth­atnak akár az ivóvízbe is, de a környezetü­nket mindenképp­en megterheli­k. Ha valamiért megmaradta­k le nem járt gyógyszere­k, ezeket némelyik szeretetsz­olgálat szívesen befogadja. Ott szakembere­k vizsgálják át, és az ellenőrzöt­t gyógyszere­ket rászorulók­nak adják.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary