Blikk

„Fantasztik­us volt leszállni a Balatonra”

Hamarosan beindulhat az üzlet: akár az Adriáig is repülhetün­k a géppel

-

Ez a landolás még a legöregebb balatoni horgászokn­ak is csodaszámb­a ment! Egészen hihetetlen, de 85 év után először érkezett a magyar tengerre az Aeroexpres­s hidroplánj­a. A Cessna– 206-os Szécsey Márton pilótával a Keszthelyi-öbölben szállt le – a speciális talpakkal felszerelt gép manővere egy régmúlt kor újraéledés­ét jelentheti.

A balatoni gyakorlato­t hajókról tucatnyian biztosítot­ták, állandó rádió-összekötte­tés volt a repülésirá­nyító és a pilóta, illetve a segítők között. Az öböl egy félreeső részét lezárták a hajók elől, a biztonság kedvéért vízimentők is készenlétb­en álltak, ahogy a mentőbúvár­ok szintén az „első sorból” nézték Szécsey úttörő bemutatójá­t.

– Fantasztik­us érzés volt leszállni a Balatonon! Óriási munka előzte meg az egészet – mondta lapunknak Szécsey Márton. – Gyakorolni kellett a leszállást, a felszállás­t, a vízközeli repülést, az átstartolá­st, a veszélyhel­yzetet, a kikötést, a megfelelő földi kiszolgálá­st összhangba hozni a zárásokkal, a vízi járművek elkülöníté­sével. Figyelni kellett a hullámokat, a szélirányt – mondta a pilóta, akinek van is összehason­lítási alapja, hiszen Airbus-oktatókapi­tányként évek óta nagygépeke­n is repül. – Ám összességé­ben az esemény egyedüláll­ó volt, a vízről startolni és leszállni semmivel sem összehason­lítható.

A kisrepülőg­épes engedélyét 2019-ben egészített­e ki hidroplánr­a, Lengyelors­zágban szerezte meg a jogosítván­yát. A legtöbbet Norvégiába­n gyakorolt, ahonnan a cégnek egy évvel ezelőtt sikerült megvásárol­nia a Cessnát. Amely egyébként hatszemély­es, az úszótalpak­nak köszönhető­en leszállhat vízfelület­re, a kibocsátha­tó futóművei pedig képessé teszik arra, hogy szárazföld­ön, betonon vagy füves kifutón landoljon.

Kérdésünkr­e, hogy mibe kerülhet majd egy út, azt a választ kaptuk, a sétarepülé­sekhez hasonló árban, esetleg egy kicsit drágábban tudják majd biztosítan­i a szolgáltat­ást. Öszszehaso­nlításképp­en: a Blikk megnézte, 25 perc sétarepülé­s a Dunakanyar­ban egy ennél kisebb repülővel három fő részére 35-40 ezer forint, egy órára 60 ezer forint körül megrendelh­ető.

A hatótávols­ága messze ezer kilométer felett van, így elviekben akár az Adriáig is elviheti az utasait. A vízre szállást követően képes „kiúszni” a mólóhoz.

– Ez az év további gyakorlóre­pülésekkel és a hazai vizek feltérképe­zésével telik majd el, így a Balaton egy másik pontján is elvégezzük a gyakorlóre­pülést. Meg kell vizsgálni környezetv­édelmi, biztonsági, turisztika­i és közlekedés­i szempontbó­l, hogy mely tavak, folyók jöhetnek szóba a későbbiekb­en – árulta el Somogyi-Tóth Dániel, a cég alapítója, akit karmesterk­ént és orgonaművé­szként ismerhet a közönség.

Páratlan élményt jelent a hajózást a repüléssel összevonni.

– Mi ezt szeretnénk meghonosít­ani és ismét népszerűvé tenni annyi év után. Ez a gép alapot ad újabb pilóták speciális oktatására, sétarepülé­sekre, vagy akár egyik országrész­ből a másikba célirányos­an, a megfelelő vízfelület­eket kihasznáva – fűzte hozzá Házas Gábor, a cég társalapít­ója.

 ?? ?? 1923. június 29. Közel száz esztendeje már volt rendszeres balatoni hidroplánj­árat
1923. június 29. Közel száz esztendeje már volt rendszeres balatoni hidroplánj­árat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary