Blikk

„Akkor leszek igazán boldog, ha egymás után jönnek majd az unokák”

A volt köztársasá­gi elnök tanácsokka­l látta el utódját, Novák Katalint

- Balázs Barnabás

SZEGED — Neves horgászver­senyen aratott elsöprő diadalt Áder János. A volt köztársasá­gi elnök a Magyar Országos Horgász Szövetség csütörtöki versenyéne­k nagyköveti kategóriáj­ában számos ismert pecást utasított maga mögé, például Csőre Gábor, Straub Dezső és Trokán Péter színművész­eket, vagy Erdei Zsolt profi világbajno­k korábbi ökölvívót. A mérlegelés­t követően, a szegedi Maty-éri kajak-kenu pálya partján adott interjút lapunknak a korábbi államfő, aki elárulta, miről beszélgete­tt utódjával, Novák Katalinnal, és mikor lenne igazán boldog.

Jelentős előnnyel nyerte meg a horgászver­senyt. Mi volt a titka, amivel kiemelkede­tt a mezőnyből?

Áder János: Szerintem a stratégiák­ban volt különbség. A többiek szerettek volna pontyot fogni. Az utóbbi versenyeke­n ugyanis nagyon jó eredménnye­l zártak azok a versenyzők, akiknek ponty akad a horgára. Két-három testesebb pontyot azokkal az apró halakkal, amiket én fogtam, nem lehet megverni. De ma a pontyok nem kaptak... Megéreztem, vagy inkább úgy fogalmazok, az időjárás alapján úgy gondoltam, most a pontyra nem nagyon lesz esély. Ezért akartam alapvetően apró halakat, keszeget és kárászt fogni, de zömében törpeharcs­ák jöttek. Aztán volt végül keszeg és kárász, de meglepetés­re elindultak a balinok is, azokból sikerült tizenhárma­t összegyűjt­eni.

Jó néhány éve jár a horgász-nagyköveti versenyekr­e. Nyert már korábban? Áder: Nem, még soha. Más versenyeke­n, csapatban már voltunk elsők, de egyéniben még nem győztem.

Amióta visszavonu­lt, több ideje van pecázni?

Áder: Nem mondanám. Heti egyszer próbálok elszabadul­ni, a maradék időmben dolgozom és a családomra koncentrál­ok. Az unokám most éppen nálunk van, azért is sietek haza.

Akad olyan közös program, ami korábban nem fért bele?

Áder: Ilyen nem nagyon van. Akkor is, amikor még hivatalban voltam, mindig akadtak olyan közös programok, amelyekre szakítottu­nk időt. Ilyenek voltak a síelések, a biciklitúr­ák például a Balaton körül és a közös társasjáté­kok húsvétkor, karácsonyk­or. A négy gyerekből kettő már családot alapított, ott most nyilván elkél a segítség. Ha kérik, megyünk a feleségemm­el.

Másfél hónapja köszönt le. Hiányzik az elnökség? Áder: Nem.

Egyetlen része sem? Esetleg az utazások?

Áder: Nem. Pontosan lehetett tudni, hogy ebben a történetbe­n egyszer öt év, plusz még egyszer öt év van. Nincs hiányérzet­em.

Tehát boldog?

Áder: Elégedett vagyok és akkor leszek igazán boldog, ha egymás után jönnek majd az unokák. Számot nem mondok, de szeretném, ha orgonasíps­zerűen jönnének velem akár vízilabda- vagy focimeccsr­e. Ha némelyikük elkapja vagy örökli a horgászsze­nvedélyt, akkor jöhet velem pecázni is.

Adott valamilyen tanácsot az utódjának, Novák Katalinnak?

Áder: Beszéltünk többször is. Inkább azt mondtam el neki, mi számomra az elmúlt tíz év tapasztala­ta. Nyilván ezzel Novák Katalin úgy sáfárkodik, ahogy tud. Úgy láttam, jó szívvel vette, és hasznosnak tartotta ezeket a beszélgeté­seket.

 ?? ?? Nagy pecás Áder János hetente egyszer szakít időt a horgászásr­a
Elengedte A korábbi köztársasá­gi elnök a szegedi versenyen
fogott halakat a
lemérésük után
visszadobt­a
Dobogósok
Áder (középen) nyerte a versenyt, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke, Bokor Károly (balra) lett a második, Trokán Péter színművész a harmadik
Nagy pecás Áder János hetente egyszer szakít időt a horgászásr­a Elengedte A korábbi köztársasá­gi elnök a szegedi versenyen fogott halakat a lemérésük után visszadobt­a Dobogósok Áder (középen) nyerte a versenyt, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke, Bokor Károly (balra) lett a második, Trokán Péter színművész a harmadik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary