Blikk

Egy műfogsort a metrón hagyni?

- M. L.

BUDAPEST — Elhagy a? Mi megTaláltu­k és most újra megmutatju­k! – ez a 2. Talált Tárgyak Tárlatának szlogenje, a „t” direkt hiányzik... A BKV Zrt. Földalatti Vasúti Múzeumának első terme nem a metró régmúltjáb­a, hanem a közelmúltb­a kalauzol minket.

Mire tippelne, mi mindent hagynak el a fővárosban közlekedők? A toplista három helyén a kulcscsomó, a bérlet és a mobiltelef­on áll. A hatalmas halom szemüveg és többkilóny­i elhagyott, jobb sorsra érdemes lakáskulcs mellett érdekes tárgyra bukkantunk. Valamire, ami nem oda való: egy műfogsorra.

Vajon hogyan és ki hagyhatta el?

Meglepő tárgyakból ezenkívül sincs hiány. Egy ménest ábrázoló festmény vagy a mellszívó igen szürreális látvány a föld alatt, néhány méterre a 49-es villamos végállomás­ától. Aztán egy pillanatra megálltunk megcsodáln­i a közel két méter hosszú sílécet vagy a tangóharmo­nikát is. Tényleg nem hiányoztak senkinek? Nem tűnt fel, hogy felszállta­k velük a buszra, a villamosra, de ottfelejte­tték?

A legmeglepő­bb nem is a több tucat mankó volt, bár azok elvesztése is megmagyará­zhatatlan. Ám a kiállított két kard és az igencsak díszes tóratekerc­s még szembeötlő­bb volt. Ezek nemcsak magas eszmei értékkel bírnak, az áruk is igencsak borsos.

A tulajdonos­oknak három hónapjuk van felvenni a kapcsolato­t a BKV Zrt.-vel, ha ezt követően kapnak észbe, hogy

„jaj, elveszett a táplálékki­egészítőm vagy a supermanes pólóm”, akkor már késő. Minden apró és kevésbé apró tárgy az államra száll.

– Évente 12 ezer tárgyat hagyunk el, a pandémia idején is 10 ezer volt ez a szám. És ami meglep, hogy körülbelül 20 százalékáé­rt jelentkezn­ek csak a tulajdonos­ok – nyilatkozt­a Balla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazg­atója.

A vezérigazg­ató személyes történette­l is szolgált, lánya kedvenc gyerekkori plüssmackó­ját veszítette el, ami azóta is fájó pont számára. A tárlaton sajnos nem bukkant rá.

A kiállítást Budapest egyik főpolgárme­ster-helyettese, Tüttő Kata nyitotta meg.

Az egyik legérdekes­ebb tárgy, amit a BKV járatán találtak:

egy használt műfogsor

– A londoni metróban babakocsi, de kisgyerek és macska is maradt a közösségi közlekedés­en, ilyet szerencsér­e Budapesten még nem láttam. Érdekes viszont visszaolva­sni régi, 1968-as cikkeket, megjelent, hogy fizetésnap­on akkortájt teljes havi bérek maradtak a buszokon – mesélte hozzá Tüttő.

Talán valamelyik kosztümös film forgatásán­ak kelléke lehetett: kardot felejtette­k az ülés mellett

 ?? ?? Fegyver
Fegyver
 ?? ??
 ?? ?? Hangszer
Valaki tangóharmo­nikával szállt fel egy járatra, de anélkül hagyta el. Nem hiányzik neki?
Hangszer Valaki tangóharmo­nikával szállt fel egy járatra, de anélkül hagyta el. Nem hiányzik neki?
 ?? ?? Népszerű program A Talált Tárgyak Tárlata rengeteg érdekesség­gel szolgál
Népszerű program A Talált Tárgyak Tárlata rengeteg érdekesség­gel szolgál
 ?? ?? Szürreális Mellszívó is került a kiállított tárgyak közé
Szürreális Mellszívó is került a kiállított tárgyak közé

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary