Blikk

Rácsos cseresznyé­s pite Hozzávalók a tésztához:

-

35 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 1 tk. sütőpor, 1 csipet só.

A töltelékhe­z:

60 dkg cseresznye, 6 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 ek. étkezési keményítő, 1 tk. fahéj.

A tetejére: Elkészítés:

1 db tojás. Szitáljuk át a lisztet egy tálba, keverjük hozzá a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a vajat – fontos, hogy hideg legyen! –, morzsoljuk öszsze, öntsük bele a cukrot és a tojást, majd gyorsan gyúrjuk össze a tésztát. Osszuk két részre, kétharmad-egyharmad arányban, formázzunk gombócokat, és tegyük a hűtőbe egy órára.

A töltelékhe­z a cseresznyé­t magozzuk ki, mossuk meg, és a kétféle cukorral szórjuk meg, keverjük bele a fahéjat és az étkezési keményítőt.

A nagyobbik tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kicsit nagyobbra, mint egy piteforma, és béleljük is ki vele, a szélein vágjuk le, ami kilóg. Ezt majd a kisebb darab tésztához gyúrjuk. Villával szurkáljuk meg néhány helyen, osszuk el rajta a tölteléket. Előtte egy kevés zsemlemorz­sát szórhatunk alá, hogy a cseresznye ne áztassa el a tésztát. A kisebb tésztát is nyújtsuk ki, vágjuk fel csíkokra derelyevág­óval, majd rácsosan fedjük be vele a cseresznyé­t. A tetejét kenjük meg felvert tojással, és előmelegít­ett sütőben, 180 fokon süssük aranybarná­ra 30-35 perc alatt.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary