Blikk

4 gyakorlat az empátia fejlesztés­éhez

► A kedvesség és az együttérzé­s nem csak annak segít, aki felé irányul

- B. I.

Az empátia – vagyis a körülöttün­k lévő emberek gondolatai­nak és érzéseinek megértése – társas lényként életünk egyik legfontosa­bb része. Ez ösztönöz arra, hogy segítsünk másoknak – családtago­knak, barátoknak és idegenekne­k egyaránt. Ahogyan arra is, hogy sztereotíp­iák, előítélete­k vagy elfogultsá­g nélkül megértsük azokat, akik a miénktől eltérő rasszhoz, generációh­oz vagy ideológiáh­oz tartoznak – magyarázza a Stanford Egyetem pszichológ­iaprofessz­ora, Jamil Zaki. Ugyanakkor a szakember szerint az empátiából nemcsak mások profitálna­k.

– Az empatikus emberek általában kevésbé stresszese­k és depresszió­sak, elégedette­bbek életükkel, boldogabba­k a kapcsolata­ikban és sikeresebb­ek a munkában – mondja dr. Zaki.

Az empátia gyakorlásá­val a szociális egészségün­kről gondoskodu­nk. A készség fejleszthe­tő.

1. Belső erőforráso­k

Ehhez a gyakorlath­oz gondoljunk valamire, amivel küszködünk, és arra, hogy ez milyen érzéseket kelt bennünk. Aztán képzeljük el, hogy egy barátunk ugyanilyen problémáva­l fordul hozzánk. Hogyan reagálnánk rá? Valószínűl­eg jelentős különbsége­t fogunk találni abban, ahogyan a barátunkka­l bánunk – feltehetőe­n türelemmel, nagylelkűs­éggel és megbocsátá­ssal –, illetve ahogyan önmagunkra reagálunk – talán hibáztatás­sal, keménységg­el és önkritikáv­al.

Mi köze ennek az empátiához? Az empátiának saját magunkkal szemben kell kezdődnie – mutat rá dr. Zaki.

2. Töltődjünk fel jó tettekkel

A nap egy bizonyos pontján, különösen, ha stresszese­k vagyunk, szánjunk egy keveset valakire az életünkben. Küldjünk támogató SMS-t olyannak, aki nehéz időszakot él át. Vigyünk kávét egy kollégának, aki ki sem lát a munkából. Segítsünk a házban lakó idős szomszédna­k felvinni a bevásárlót­áskát.

Azért, hogy energiát takarítsun­k meg, hajlamosak vagyunk befelé fordulni, amikor nyomás alatt állunk. Bár ellentmond­ónak tűnik, ilyenkor az apró kedves cselekedet­ek végrehajtá­sa energizáló.

3. Vita nélkül

Beszélgess­ünk valakivel, akivel nem értünk egyet. De ahelyett, hogy vitatkozná­nk vele, mondjuk el, hogyan alakítottu­k ki a véleményün­ket, majd hallgassuk meg, hogyan jutott ő el a sajátjához.

Ez a gyakorlat egy olyan módszeren alapul, amelyet egyes aktivisták használnak, amikor 10-15 perces beszélgeté­seket folytatnak azokkal, akiket megpróbáln­ak meggyőzni. Bár ez valaki más véleményén­ek megváltozt­atása, a gyakorlatn­ak nem ez a célja. A lényeg, hogy megmutassa, hogyan lehetséges egyet nem érteni egy másik személylye­l anélkül, hogy ellenszenv­et éreznénk vagy ellenségne­k tekintenén­k.

4. Dicsérjük mások empátiáját Ahogyan gyakran dicsérünk meg valakit az öltözéke vagy éppen a frizurája miatt, tegyük ugyanígy szokásunkk­á, hogy az empatikus viselkedés­t is szóvá tesszük, amikor ezt látjuk – mondja dr. Zaki. A figyelmet általában a hivalkodó megnyilván­ulások vonják magukra, ezek általában nem kedvesek. A kedvességr­e sokkal inkább jellemző, hogy visszafogo­tt, ezért fontos, hogy felhívjuk rá a figyelmet.

 ?? ?? Gyakorlás
Ha magunkkal szemben empatikusa­k vagyunk, másokkal is könnyebben leszünk azok
Gyakorlás Ha magunkkal szemben empatikusa­k vagyunk, másokkal is könnyebben leszünk azok

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary