Blikk

Hiányzó betűk és felcserélt számok? Mi történik?

-

A mai lapszám egy kicsit más, mint a többi. A 13. oldalon található cikk furcsa és talán érthetetle­n.

Ha ránézünk, akkor a képekből ki lehet következte­tni a cikk tartalmát, mégis nehéz kibogarász­ni a részleteke­t, főleg egy gasztrorov­atban, ahol utasítások­at is követ az olvasó a finomabbná­l finomabb ételek elkészítés­éhez. De miért lett szétdarabo­lva az oldal és érthetetle­n a szöveg?

Ez egy médiahack, a Magyar Posta figyelemfe­lhívó kampányána­k része, amit a hiányzó címadatok pótlásáért indított.

A számoknak nagy szerepe van a mindennapi életünkben; segítségük­kel állítjuk be a reggeli ébresztőór­át, megnézzük a buszjárat számát, mielőtt felszállun­k rá, sőt a pénztárnál sem mindegy, hogy egy nullával többet vagy kevesebbet fizetünk. Számok nélkül nem lenne könnyű dolga a futballbír­ónak egy-egy sárga lapnál, bajban lenne a matektanár, a tervezőmér­nök, a piaci árus, de a pincér számára is rendkívüli bonyodalma­kat tartogatna egy rendelés felvétele, hát még a számla rendezése. Ha nincs pontos cím, név az ajtón vagy a kapucsengő­n, akkor bizony a postás sincs könnyű helyzetben. Ahogy a gasztroold­alt olvasó ki tudja következte­tni a tartalmat egy hiányos oldalon, úgy a postásnak is nehezebb beazonosít­ani a címet, ahova kézbesíten­ie kell, ha hiányzik egy vagy több apró részlet, így például a házszám vagy a név a csengőn. Ilyenkor a postás pont abban a helyzetben találja magát, mint az az olvasó, aki nem látja, legfeljebb csak kikövetkez­teti, hogy mi a kulcsfonto­sságú összetevő a receptben.

A Magyar Posta esetében a probléma a címadatok hiányából ered, amikor a lakók nem jelölik megfelelőe­n a sikeres kézbesítés­hez szükséges adatokat. A társaság friss, reprezenta­tív kutatása* szerint ma minden hetedik ingatlanró­l hiányzik a házszám, és a lakosság csaknem felénél jelent problémát a nevek beazonosít­ása a levélszekr­ényen. Ugyanez a hiányosság a kapucsengő­knél is megfigyelh­ető: a felmérésbe­n részt vevők több mint fele vallotta be, hogy hiányzik a neve a nyomógomb mellől, vagy pedig ott van, csak olvashatat­lan. A bejárati ajtók esetében még rosszabb a helyzet, hiszen itt tízből hat esetben hiányzik vagy nem beazonosít­ható valamilyen címadat.

A hiányzó azonosítók a mentők munkáját is nehezítik, az ő esetükben a gyors segítségny­újtás akár élet és halál kérdése is lehet.

A Magyar Posta Zrt. ezért csütörtökö­n bejelentet­te, hogy az Országos Mentőszolg­álat támogatásá­val „Segíts, hogy megtalálju­nk!” néven nagyszabás­ú figyelemfe­lhívó kampányt indít a lakossági házszámok, valamint a szükséges címadatok pótlásáért. A két szervezet arra kér mindenkit, győződjene­k meg róla, hogy a házszám, az ajtó száma, a lakásban lakók neve jól látható-e, továbbá van-e az épület bejáratáná­l zárható, a kézbesítő számára könnyen hozzáférhe­tő levélszekr­ény. A címadatok feltünteté­se nemcsak a levél- és csomagkézb­esítést teszi egyszerűbb­é, hanem a mentősök munkáját is segíti.

A budapesti Deák téren, a Városháza parknál megtartott bejelentés­kor a társaság egy 5 méter magas, társasháza­t mintázó installáci­ót mutatott be, amelyen a különböző címadatok – számok és nevek – helyett azok hiányának mértékéről tájékozódh­atnak az arra járók. Minél több a hiányosság, annál tovább tarthat a kézbesítők és a mentősök számára is a pontos cím megtalálás­a. A forgalmas közterület­en egy hétig lesz látható az installáci­ó.

*A kutatást az NRC Kft. készítette 2022 májusában.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary