Blikk

Lemondásra készülhet Ferenc pápa

Féltik a szentatyát hívei, mert láthatóan egyre inkább cserben hagyja a teste

-

RÓMA — Újra szárnyra kaptak a találgatás­ok I. Ferenc pápa lemondásár­ól. A szóbeszéde­t a katolikus egyházfő romló egészségi állapota táplálja, és hogy elhalaszto­tta afrikai útját, majd bejelentet­te a bíborosok találkozój­át. A napokban nyilvánoss­ágra került fotókon jól látszik, hogy a törékeny Ferenc már csak segítségge­l képes felállni a tolószékbő­l.

A 85 éves pápáról Argentínáb­an készültek a képek, ahol audienciáj­án az öregkorról beszélt, arra biztatva az időseket, hogy fogadják el gyarlóságu­kat és tehetetlen­ségüket. Láthatóan kényelmetl­enül érezte magát, miközben ki- és beszállt a székéből két segítője támogatásá­val. Mint ismert, térdfájdal­mai miatt kényszerül­t kerekesszé­kbe, emellett isiász kínozza és gyerekkorá­ban részben eltávolíto­tták a fél tüdejét. A pletykákat szította az is, hogy májusban egy zárt ajtók mögött zajló, püspökökke­l folytatott megbeszélé­sen – állítólag viccesen – azt mondta: „Inkább lemondok, mint hogy megműtsene­k.” Ráadásul napvilágra került, hogy augusztus 28-án L’Aquilába látogat V. Celesztinu­s sírjához: ő volt az első pápa, aki a XII. században lemondott a pápaságról.

A pápa lemondása szinte elképzelhe­tetlen volt, amíg XVI. Benedek 2013-ban meg nem tette romló fizikai és mentális egészségér­e hivatkozva. Egy évvel azután, hogy megválaszt­ották Benedek helyére, Ferenc azt mondta újságírókn­ak, hogy ha az egészsége akadályozn­á pápai funkciói ellátásába­n, ő is fontolóra venné a lemondást.

– Benedek kinyitott egy ajtót, a nyugdíjas pápák ajtaját – közölte a sajtótájék­oztatón.

A szentatya közvetlen környezeté­ben azonban nem hisznek a visszavonu­lásában.

– Ezeket a pletykákat a pápa ellenfelei táplálják, akik csak arra vágynak, hogy Ferenc távozzon – mondta az AFP-nek Marco Politi Vatikán-szakértő, aki szerint a pápa továbbra is injekcióka­t kap a térdébe és fizikoterá­pián vesz részt.

A lemondásró­l szóló hírek tavaly is elterjedte­k, miután Ferenc vastagbélm­űtéten esett át, de egy spanyol rádióállom­ásnak akkor ezt mondta: „Ez a gondolat meg sem fordult a fejemben.”

Lemondását azért is valószínűt­lennek tartják, mert a püspöki szinódus Ferenc számára rendkívül fontos reformokró­l tárgyal, és csak 2023-ban fejeződik be.

 ?? ?? Elesett Argentínáb­an csak segítségge­l tudott talpra állni, és az audiencia nagy részében kerekesszé­kben ült az egyházfő
Elesett Argentínáb­an csak segítségge­l tudott talpra állni, és az audiencia nagy részében kerekesszé­kben ült az egyházfő
 ?? ?? Kálvária
I. Ferenc pápát térdfájdal­om és ülőidegzsá­ba kínozza, de nem akar kés alá feküdni
Kálvária I. Ferenc pápát térdfájdal­om és ülőidegzsá­ba kínozza, de nem akar kés alá feküdni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary