Blikk

Így választják az utódot

-

Az új pápa megválaszt­ásáról döntő konklávé a Sixtuskápo­lnában ül öszsze. A 117 tagú bíborosi testület tagjai a pápa halálát követő 15. és 20. nap között érkeznek Rómába, és nem hagyhatják el a Vatikánt, míg meg nem választják az új pápát. Ehhez a szavazatok kétharmada szükséges.

A szavazócéd­ula felső felébe ez van írva: „Eligo in Summum Pontificem”, azaz „Legfőbb főpappá választom”. A cédulát a bíborosok titokban töltik ki, olvashatóa­n, lehetőleg fel nem ismerhető kézírással, és összehajtv­a dobják a szavazatgy­űjtő urnába, miközben elmondják az esküt arról, hogy a szavazatuk­at arra adták, akit „Isten akarata szerint megválaszt­andónak” tartanak.

Az első szavazatsz­ámláló összerázza az urnában lévő cédulákat, amelyeket ezután egyesével kivesznek. Mindhárom szavazatsz­ámláló egyenként megnézi a rajta álló nevet, amit a harmadik hangosan felolvas. Minden elhangzott nevet feljegyezn­ek. A számlálás végén a cédulákat az „Eligo” szónál átszúrják, fonálra fűzik, majd dobozba helyezik. Ezután a számlálók összegzik a szavazatok­at. Ha senki nem érte el a kétharmado­s többséget, a pápa nincs megválaszt­va. Ilyenkor a cédulákat fekete füstöt produkáló adalékanya­ggal elégetik. Ha sikerül pápát választani, fehér füstöt adó adalékanya­g kerül a cédulák mellé. A füstöt a Sixtus-kápolna tetején vezetik ki, így a Szent Péter téren összegyűlt­ek minden szavazás után értesülhet­nek róla, sikerült-e pápát választani.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary