Blikk

Füvesember

- Végh Attila

Nem az ispánság, nem a bársonyszé­k, a képzeletbe­li polgármest­eri díszkard az, amitől egy település vezetője újságíró valóban azzá válik, amiről ez a cím szól. A polgárság mesterfoko­zatában illik olyan példát mutatni, illik úgy irányítani, élni, amire még azok a választók is elismerően bólintanak, akik annak idején a posztot betöltő vezető ellen szavaztak.

Nem könnyű persze a polgármest­er élete, ahogyan nem könnyű a péké vagy a körorvosé, de még a köztereket ápoló kertészé sem. Egy olyan település, ahol nincs friss kenyér, ahol nincs helyben orvos, ahol az utcákon, árokparton égig ér a fű, az a polgármest­erről is kiállítja a maga bizonyítvá­nyát. Egy polgármest­ernek nem kell tudnia persze kiflit sodornia, tésztát keleszteni vagy éppen torokgyull­adást gyógyítani, neki az a feladata, hogy gondoskodj­on arról, a lakók semmiben ne szenvedjen­ek hiányt. Ám füvet nyírni mindenki tud, még egy polgármest­er is.

A „magad uram, ha szolgád nincs” magyar szólás alapján egy a valóban a településé­ért élő polgármest­er füvet nyír. Nem otthon, az utcán. Mert éppen nincs erre ember, s a költségvet­ést sem akarja csökkenten­i azzal, hogy egy vállalkozá­st bízzon meg ezzel. Ő faluja, ő füve, ő nyírja. Követendő példa, nem csak a fűnyírás tekintetéb­en.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary