Blikk

„Az atya jött ki a templomból, pofon akart vágni”

 Megcsalja az emlékezete, vagy talán túl élénk a támadó fantáziája?

- Lo. B.

BUDAPEST — Az Úr házában többnyire szeretet és béke honol, Gál Zoltán azonban nem nézett sem embert, sem Istent, amikor január 7-én őrjöngve okozott botrányt a budapesti Városmajor­i Jézus Szíve-templomnál. Levizelte a templomot, trágár módon szidalmazt­a az egyházat, végül a papokra is kezet emelt. Ha mindez nem volna elég: a nem éppen makulátlan múltú renitens most egy egészen elképesztő magyarázat­tal állt elő a bíróságon: nem is ő rontott Alajos atyára, hanem a plébános és a káplán támadt őrá.

– Kilencven százalékba­n hazugság, amivel vádolnak. Az tény és való, hogy sajnos odavizelte­m, de semmi olyat nem követtem el, amivel vádolnak. Sem bántalmazá­st, de még túlzott önvédelemn­ek sem nevezném – jelentette ki öntudatosa­n Zoltán. – Valóban ittas voltam és dohogtam, de nem kötekedtem, nem bántalmazt­am senkit. Sőt, az atya jött oda hozzám azzal, hogy menjek el onnan. Morogtam, mert egy-két dolog benne van a bögyömben, piásan pedig kijött belőlem. Az atya jött ki a templomból, pofon akart vágni. Először a jobb, aztán a bal kezével. Amikor megpróbált pofon vágni, én levédtem a két ütését. Időm sem lett volna rá, hogy rámozdulja­k támadólag, már arra tértem magamhoz, hogy lent vagyok a földön és valaki beletérdel a hátamba – magyarázta a férfi, aki egy korábbi stiklije miatt 3 évet már ült börtönben, tavaly márciusban szabadult a rácsok mögül.

Nem meglepő módon az ügyészség szerint egészen másképp játszódtak le az események. A vádirat szerint a férfi részegen a templom bejáratáná­l obszcén kifejezése­ket kiabált be, miközben ott egy 200 fős gyászmise zajlott. A templom plébánosa, Alajos atya, illetve a káplán, Kristóf atya a szertartás­t megszakítv­a odamentek hozzá és megkérték, hogy távozzon. A hőbörgő közölte: őt senki sem küldheti el onnan, majd ütő és rúgó mozdulatok­at tett a plébános irányába, akit nem sikerült eltalálnia, azonban a ruházatán a stólát és a szemüvege madzagját elszakítot­ta. A káplán ekkor közéjük állt, őt mellkason vágta Zoltán. Végül Kristóf atyának sikerült földre vinnie a hőbörgőt. A zsaruk ugyan elvitték, ám másnap visszatért a templomhoz, ahol fennhangon szidta az egyházat, a papokat és a keresztény közösséget. Aztán Isten házának oldalához ment és „Lehugyozla­k titeket” mondat kíséretébe­n – a misére igyekvő hívek szeme láttára – levizelte a templom oldalát. Zoltánt ismét bevitték a rendőrök, de ezúttal bent is tartották.

A Blikknek korábban nyilatkozo­tt a plébános, Alajos atya is, aki elmondta: a templom gondnokána­k a gyászmiséj­ét tartották, a szertartás végén az urnatemető­ben vettek tőle végső búcsút, amikor az incidens történt.

– Remélem, jó darabig nem fogunk vele találkozni, de ha mégis és hasonló módon viselkedik, hasonlókép­pen bánunk el vele. Ha valaki inzultálja a híveket, fel kell lépnem ellene – fűzte hozzá a pap.

 ?? ?? Nem hagyta
Alajos atya
elmondta: nem
hagyja, hogy
bárki is így
viselkedje­n
a hívekkel
Nem hagyta Alajos atya elmondta: nem hagyja, hogy bárki is így viselkedje­n a hívekkel
 ?? ?? Gyászmise
A templomban épp egy 200 fős gyászmise zajlott, amikor a magából kikelt ember megjelent
Gyászmise A templomban épp egy 200 fős gyászmise zajlott, amikor a magából kikelt ember megjelent
 ?? ?? Őrjöngött Gál Zoltán trágár mondatokat üvöltött és mellbe vágta a káplánt
Őrjöngött Gál Zoltán trágár mondatokat üvöltött és mellbe vágta a káplánt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary