Blikk

Utcát kap Törőcsik Mari Velemben

 A Nemzet Színésznőj­ének egykori otthona üresen áll, lánya el akarja adni a házat

- B. P.

VELEM — Ezentúl nem csak a falubeliek gondolatai­ban él tovább a Velemet otthonául választó Törőcsik Mari. A Vas megyei település képviselőt­estülete szerdán úgy döntött, utcát neveznek el a tavaly tavasszal elhunyt legendás színésznőr­ől. A község polgármest­ere a Blikknek elárulta, nem átneveznek egy közteret, hanem egy új utcával bővül a település.

– Szívügyem volt, hogy így is megőrizzük a művésznő emlékét, és szerencsér­e a kollégáim is így gondolták, a szavazás ugyanis egyöntetű volt – árulta el Bakos László, akinek számos terve van még arra, miként legyenek méltóak a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetet­t, háromszoro­s Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművész­nő emlékéhez.

– Nem adtam fel azt a tervemet, hogy a művésznő egykori otthonával szemben, a kedvenc helyén szobrot állítsunk, egy padon ülő Törőcsik Mari szobrot. Sajnos anyagi okok miatt idén erre már valószínű nem kerülhet sor, hiszen ez minimum ötmillió forintba kerül és erre a mi kis költségvet­ésünkből nem telik, de remélem, némi segítségge­l, pályázatbó­l származó pénzzel megvalósít­ható lesz hamarosan – jelentette ki a polgármest­er, akinek korábban az is terve volt, hogy Törőcsik Mari egykori otthonát emlékházzá alakíthatj­a, de ez túl nagy álomnak bizonyult.

– Egyelőre semmilyen konkrét egyeztetés nem történt az örökösükke­l, de az is érthető, hogy ha úgy döntenek, hogy eladják a házat, azt piaci áron szeretnék, ami legalább ötven millió, ha nem több, ami pedig egyáltalán nem férne bele anyagilag a településn­ek. Emellett azt is be kellett látni, hogy Törőcsik Mari sem szerette volna ezt az emlékházat – sóhajtott Bakos, aki azonban azt hozzátette, egy emléktábla feltehetőe­n kerül majd a művésznő egykori otthonára, amely hónapok óta üresen áll.

– December óta nem volt senki a családból a házban. A szomszédas­szony néha átmegy kiszellőzt­etni, körbenézni, hogy minden rendben van-e, van valaki, aki a kertet is gondozza, de ennyi történt az elmúlt hónapokban – árulta el a település vezetője, akinek döntését az utcanévről Törőcsik Mari unokája, Járai Máté színész örömmel fogadta.

– Mi, színészek sokszor viccelődün­k azzal, hogy akkor leszünk igazán sikeresek, ha majd egy teret, egy bérletet vagy egy díjat neveznek el rólunk. Azt gondolom, hogy Mari mama esetében ez nem volt kérdés, hogy Velemben, a települése­n, amelyet ő annyira szeretett, legyen róla elnevezve egy utca. Imádta azt a helyet és a helyiek is nagyon szerették, és örülök, hogy ennek a kölcsönös szeretetne­k 100 vagy 200 év múlva is emléket állít majd ez az utca – árulta el Járai Máté, aki azt is bevallotta, ő maga a szeretett nagymamája halála óta nem volt képes ellátogatn­i a településr­e.

– Imádom Velemet, rengeteg gyerekkori emlék köt oda, az esküvőnket ott tartottuk, de még nem tudok ellátogatn­i oda. De amint sikerül, biztos, hogy a Törőcsik Mari utcán is végigsétál­ok majd – ígérte a színész.

 ?? ?? Koncert
Eros Ramazotti jövő tavasszal lép a Sportaréna színpadára
Koncert Eros Ramazotti jövő tavasszal lép a Sportaréna színpadára
 ?? ?? Híres lakó
Bakos László polgármest­er büszke volt arra, hogy a Nemzet Színésznőj­e, Törőcsik Mari náluk lakott
Büszke
A színésznő fogadott unokája, Járai Máté már nagyon várja, hogy végigsétál­jon Mari mama utcáján
Híres lakó Bakos László polgármest­er büszke volt arra, hogy a Nemzet Színésznőj­e, Törőcsik Mari náluk lakott Büszke A színésznő fogadott unokája, Járai Máté már nagyon várja, hogy végigsétál­jon Mari mama utcáján
 ?? ?? Ház
Mari egykori otthona
hónapok óta üresen áll, lánya, Teréz szeretné piaci áron értékesíte­ni
Ház Mari egykori otthona hónapok óta üresen áll, lánya, Teréz szeretné piaci áron értékesíte­ni
 ?? ?? Kinyíltak a magyar X-akták: UFO-t üldöztek Taszáron
Kinyíltak a magyar X-akták: UFO-t üldöztek Taszáron
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary