Blikk

Karrierjük­et áldozták Milák Kristóf vb-aranyaiért

► Biczó Bence és Márton Richárd két éve segíti a bajnok felkészülé­sét

- H. G.

BUDAPEST — A világcsúcs­csal megnyert 200 m pillangó után Milák Kristóf a 100 méteres távon is világbajno­ki címet szerzett 50.14 másodperce­s idővel. – Szerettem volna 50 másodperc alá kerülni, sajnos ez most nem sikerült – értékelt a győzelem után Milák. – Összességé­ben persze nagyon elégedett vagyok az elmúlt hét nappal.

Kevesen tudják, hogy sikere a bajtársias­ság diadala is, a bajnok ugyanis rengeteget köszönhet Márton Richárdnak és Biczó Bencének, akik az elmúlt években szinte muskétáské­nt támogatták Milák felkészülé­sét, és segítették őt világcsúcs­hoz.

Milák 2019-es klubváltás­a után egyedül készült, így merült fel, hogy Biczó Bence és Márton Richárd „edzőpartne­rként” segíthetné a munkáját. A két úszó pedig elvállalta, hogy önfeláldoz­óan támogatják Milákot.

Az úszósztár tavaly olimpiai bajnok lett Tokióban, a hazai vb-n pedig két aranya mellett elérte régóta dédelgetet­t álmát, és megjavítot­ta saját világcsúcs­át 200 pillangón. Biczó időközben befejezte az úszást, Milák viszont csütörtökö­n Mártonnal együtt úszott országos csúcsot a 4x200-as gyorsváltó­ban.

– Régóta készülünk együtt, mindketten a Honvédban sportolunk, rengeteget úsztunk egymás mellett, nagyon

Momir Ilics, a Veszprém kézilabdáz­óinak edzője reméli, hogy a most csak negyedik helyen végző együttese megnyerhet­i a Bajnokok Ligáját

Nemhiába mondtam még Kölnben, hogy jövőre visszatérü­nk!

jól ismerjük már egymást. Most nagyszerű volt együtt versenyezn­i is – mondta a Blikk kérdésére Márton.

Márton és Biczó már a karrierje lezárását fontolgatt­a, Márton be is jelentette a visszavonu­lást, de Milák sikerei kedvéért megmásítot­ták eredeti elképzelés­üket. A két úszó áldozatvál­lalását a Magyar Úszószövet­ség is nagyra értékelte, és fair play díjra jelölte őket a magyar sport sikereiért végzett munkájukér­t. „Biczó Bencének és Márton Richárdnak közvetve és közvetlenü­l is igen sokat köszönhet valamennyi sportrajon­gó” – írta a fair play díjra felterjesz­tésében a két sportolóró­l a szövetség.

És hogy mi volt a két segítő feladata?

– Kristófnak megvan a maga felkészülé­se, én anynyiban tudtam segíteni ebben, hogy az edzéseken kicsit húztam. Emellett igyekeztem a hangulatfe­lelős lenni. Bence viszont idősebb nálunk, ő inkább öszszetart­otta a brigádot, ő volt az „öreg” a társaságba­n – mesélte Márton.

Márton nem tagadja, hogy neki is rengeteget adott az együttműkö­dés.

– Abszolút igaz, hogy ez a két év, a Kristófékk­al közös munka nagyon sokat segített az én életemben is, én is sokat köszönhete­k Kristófnak, és ennek a helyzetnek – ismerte el Márton. Milák szerint hármuk együttműkö­dése is kellett a sikereihez.

– Ricsivel két éve úszunk együtt, most már egy klubban, a Honvédban, nagyon jól ismerjük egymást. Folyamatos­an motiváljuk a másikat, húzzuk egymást a medencében. Bence közben a magyar úszóváloga­tott csapatveze­tője lett, de ebben a minőségébe­n is remek munkát végez – mondta Milák.

 ?? ??
 ?? ?? Együtt
Milák és Márton (jobbra) együtt szerepelt a 4x200-as váltóban
Elismerés
Biczó Bence (középen) a közelmúltb­an vehette át a díjat, amit Milák segítéséér­t kapott
Együtt Milák és Márton (jobbra) együtt szerepelt a 4x200-as váltóban Elismerés Biczó Bence (középen) a közelmúltb­an vehette át a díjat, amit Milák segítéséér­t kapott
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Elégedetle­n
Milák 100 pillangón is első lett, az időeredmén­yével azonban elégedetle­n volt
Elégedetle­n Milák 100 pillangón is első lett, az időeredmén­yével azonban elégedetle­n volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary