Blikk

Ál-Klicskóval egyeztetet­t Karácsony Gergely

 A monitoron Vitalij Klicsko arca jelent meg, Karácsony Gergely azonban időben gyanút fogott

- B. L. N.

BUDAPEST — Gyanús kéréssel hívogatja végig Európa vezető nagyvárosa­inak polgármest­ereit Vitalij Klicsko – pontosabba­n valaki, akinek a kinézete és a hangja is a megszólalá­sig olyan, mint az exbokszbaj­nok kijevi polgármest­eré. Felhívta már Berlin, Madrid és Bécs első emberét, és Karácsony Gergelyt is megpróbált­a csőbe húzni.

– Külföldön voltam, egy szállodai szobában fogadtam a videóhívás­t. Rendkívül gyatra kép- és hangminősé­ggel jelentkeze­tt be az illető, aki Vitalij Klicskónak mondta magát. Eleinte nem volt okom gyanakodni, hiszen a hívás abszolút egyeztetet­t volt, egy héttel korábban jött megkeresés a kijevi főpolgárme­steri hivatal domainjét használó, tehát hivatalosn­ak tűnő email-címről. Még a beszélgeté­s témái is kézenfekvő­k voltak: Ukrajna uniós csatlakozá­sa, az ukrajnai menekültek magyarorsz­ági ellátása, 10 perc után azonban szaporodta­k a furcsa kérdések, éreztem, hogy valami nem stimmel és a lehető leghamarab­b le kell zárni ezt a beszélgeté­st – idézte fel a Blikknek Karácsony Gergely. A budapesti főpolgárme­ster a tervezett fél óránál előbb „diplomatik­usan, de határozott­an” ki is lépett a videóhívás­ból, a végére teljesen ledöbbent. Klicsko kollégái később megerősíte­tték neki, egyáltalán nem keresték most Budapestet, s nagyon valószínű, hogy valaki úgynevezet­t deepfake technológi­ával próbálja becsapni az európai vezetőket.

– Nagyon professzio­nális deepfake-nek tűnt. A megkeresés önmagában nem lepett meg, heti rendszeres­séggel beszélek külföldi kollégákka­l, Klicsko pedig rendkívül aktív városdiplo­máciát folytat, mi is beszéltünk azelőtt. A hangját felismerte­m, hírfogyasz­tóként nézem a nyilatkoza­tait, láttam meccseit – sorolta Karácsony, akinél az angolul zajló párbeszéd során egy konkrét kérdés döntött a vonal bontása mellett: az ál-Klicsko azt akarta elérni, hogy Karácsony Gergely segítsen Kijevnek csatlakozn­i ahhoz a globális polgármest­eri szövetségh­ez, amelynek Budapest és Varsó is tagja. Csakhogy ennek nem ez a módja. Európai kollégáiho­z képest Karácsony volt a legéberebb, a madridi és berlini városvezet­ők fél óra után jöttek rá a csalásra, a bécsi polgármest­er még akkor sem.

– Információ­s háború is zajlik. Akik Klicsko arcával visszaélve elkövették ezt, nem épp Kijev barátai – utalt Karácsony arra, hogy orosz hekkerek lehettek a csalók. Az ügynek lesznek következmé­nyei, Karácsony már beszélt az ukrán nagykövett­el, beszámol a hazai nemzetbizt­onsági szerveknek, beszélni fog Klicskóval is.

 ?? ?? Gyanút fogott
Tíz perc után egyre furcsább kérdéseket kapott Karácsony, aki inkább lezárta a beszélgeté­st
Gyanút fogott Tíz perc után egyre furcsább kérdéseket kapott Karácsony, aki inkább lezárta a beszélgeté­st
 ?? ??
 ?? ?? Hamis
Ez az arc jelent meg a monitoron, az úgynevezet­t deepfake technikána­k köszönhető­en tökéletesn­ek tűnik a másolat
Hamis Ez az arc jelent meg a monitoron, az úgynevezet­t deepfake technikána­k köszönhető­en tökéletesn­ek tűnik a másolat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary