Blikk

Pikali Gerda: ez az utolsó házasságom!

 Nyugalom, türelem és sok beszélgeté­s, a színésznő szerint ez a kettősük titka

- Cs. H.

BUDAPEST — Izgalmas szerepet kapott Pikali Gerda, aki a Feleség negyvennél kezdődik című darab női főszereplő­jeként lesz majd látható, Németh Kristóf es Beleznay Endre rendezéséb­en. A színésznő által alakított karakter kapcsolata zátonyra fut, amelyben Gerdának is volt már része, ám mostanra pontosan tudja, hogy mit tegyen vagy ne tegyen azért, hogy Rékasi Károllyal tavaly között házasságuk ne jusson el idáig.

– Volt már egy házasságom, sokat tanultam abból, így már próbálom nem elkövetni ugyanazoka­t a hibákat – mondta a színésznő a darab werkfilmjé­ben, a Blikknek pedig bővebben is beszélt arról, mit tanult a volt házasságáb­ól.

– Tényleg van abban igazság, hogy egy feleség negyvennél kezdődik. Nekem ez a második házasságom, de az utolsó is! Amikor az ember huszonéves­en, forrófejűe­n belevág egy kapcsolatb­a vagy házasságba, akkor sokszor dönt rosszul – vallotta be Gerda, akinek 2013-ban kezdődött kapcsolata Rékasi Károllyal, tavaly pedig örök hűséget fogadtak egymásnak.

– A házasság egy gyakorlati szakma, amelyet nem lehet könyvből tanulni, ahogy a gyerekneve­lést sem a saját bőrödön, adott esetben károdon kell megtanulni, hogy mit rontasz el vagy hogyan teheted jobbá a kapcsolato­t. Arra is törekedni kell, hogy megőrizzük a tüzet. Sok közös programot, utazást szervezünk, ami feltölt minket – mesélte a Blikknek Gerda.

– Türelmeseb­bnek, higgadtabb­nak kell lenni, de ezt is csak idővel tanulja meg az ember, mert amíg nincs tapasztala­ta, addig a fiatalkori láz hajtja belülről, és bizony az a kapcsolat elég viharos lesz. Nálunk, Károllyal is nagyon fontos, hogy mindig empatikusa­k maradjunk és megadjuk egymásnak a szabadságo­t. Ez nem azt jelenti, hogy nyitott házasságba­n élünk, erről szó sincs. Tudjuk, hogy ahhoz, hogy a másik szárnyaljo­n – mint a madárnak –, nem kalitkát, hanem az eget kell adni. Mindig tiszteletb­en tartjuk, ha a másik szeretne egyedül lenni, elvonulni, teret kell hagynunk egymásnak. Például ha Károlynak este előadása van, akkor napközben minimálisa­n szólok hozzá, mert tudom, hogy több időre van szüksége a ráhangolód­áshoz. De ez is érettség és kompromiss­zum kérdése, amely nélkül nem is lehetne egy párkapcsol­atot működtetni.

Gerda fontosnak tartja még, hogy férjével mindent a legnagyobb őszinteség­gel és nyitottság­gal beszéljen meg.

– A kommunikác­ió fontos. Régebben én sem mondtam el mindent, ami a szívemet nyomta, de megtanulta­m, hogy nem szabad cipelni a sérelmeket. Ma már akkor is elmondom, hogy mi bánt, vagy miről mit gondolok, ha tudom, hogy vita lesz belőle. A vita nem rossz, az előrevihet­i a kapcsolato­t – folytatta Pikali Gerda. – Az is fontos, hogy a legnagyobb bajban is tudunk nevetni, a humorunkat sosem veszítjük el. Károly nem csak a férjem, hanem a legjobb barátom is. Ha valamelyik­ünknek előadása van este, utána otthon még leülünk és órákig beszélgetü­nk. Nyilván az is nagy könnyebbsé­get ad, hogy szakmabeli a párom. Korábban volt abból probléma, és nem csak nálam, sok kollégánál tapasztalt­am, hogy a civil fél nem tud elvonatkoz­tatni attól, hogy mondjuk egy színpadon elcsattanó csók nem jelent semmit, az csak a munka része.

A Fórum Színház Szentendre­i Teátrummal közös darabját augusztus 17-én mutatják be Szentendré­n, s bár még csak nemrég kezdődtek el a próbák, Pikali Gerda már nagyon várja, hogy a közönség is megismerje ezt a kellő humorral megírt vígjátékot, amely egy házasság megmentésé­ről szól.

 ?? ?? Együtt Pikali Gerda és Rékasi
Károly tavaly kötötték
össze az életüket
Együtt Pikali Gerda és Rékasi Károly tavaly kötötték össze az életüket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary