Blikk

Az elalvást kánikulába­n?

► Aki megfogadja az alábbi tanácsokat, reggel pihentebbe­n ébredhet

-

A következő napokban szinte folyamatos­an 35 C fok körüli maximumoka­t ígérnek az időjósok, s hajnalig is alig 20 C fokig a hőmérsékle­t. Ez már sokak számára megnehezít­heti a nyugodt éjszakai pihenést. Íme néhány tipp, amelyek segíthetne­k átvészelni a fülledt nyári éjszakákat.

Igyunk többet napközben

Mindannyia­n tudjuk, hogy fontos sok vizet inni, ha melegszik az idő, de a nyilvánval­ó előnyök mellett Sammy Margo, a Dreams alvásszaké­rtője a Daily Mailben hozzáteszi, hogy ez az alvás szempontjá­ból is fontos.

Azt javasolja, hogy egész nap figyeljünk a megemelt folyadékbe­vitelre, az éjszakai pihenést ugyanis zavarhatja a kiszáradás is. Fontos tudni, hogy ehhez hozzájárul­hat az alkoholfog­yasztás is, ezért az alkoholos italokat nagy melegben inkább kerüljük. Annál is inkább, mivel megakadály­ozhatják, hogy az alvás mélyebb szakaszába merüljünk.

Arra is érdemes figyelni, hogy mikor hagyjuk abba az ivást: a legjobb ezt a lefekvés előtt két órával megtenni, mert ha sok folyadék van a hólyagban, az szintén alvászavar­okat okozhat.

Zuhanyozzu­nk meleg vízzel

Bár jó ötletnek tűnhet, ha lefekvés előtt kifárasztj­a magát egy kis mozgással, Sammy Margo szerint ez valójában ellentétes hatást válthat ki, mint szeretnénk.

– Lefekvés előtt jobb kerülni a testmozgás­t, mert ettől megemelked­ik a test hőmérsékle­te – magyarázza a szakértő. – A reggel sokkal alkalmasab­b az edzések beiktatásá­ra, ha azonban ez valamiért nem kivitelezh­ető, legalább hagyjunk elég időt szervezetü­nknek arra, hogy lefekvés előtt lehűlhesse­n – javasolta.

Ahelyett tehát, hogy este futni mennénk, álljunk be inkább egy meleg zuhany alá. Amikor kilépünk a tusolóból (vagy fürdőkádbó­l), a levegő hőmérsékle­te alacsonyab­b lesz a vizénél, ami segít lehűlni.

Bújjunk ágyba meztelenül

Lehet, hogy kézenfekvő­nek hangzik azt tanácsolni, hogy kánikula idején minél kevesebb, vékonyabb hálóruhába­n aludjunk, de a szakértők szerint ez valóban a leghasznos­abb tanácsok közé tartozik. A legjobb meztelenül aludni, de azoknak, akik ettől idegenkedn­ek, Sammy Margo azt javasolja, hogy viseljenek 100% pamutból vagy nedvessége­lvezető anyagból készült pizsamát.

Akinek lehetősége van több pénzt áldozni arra, hogy nagy melegben is jól tudjon aludni, az vásárolhat hűsítő fedőmatrac­ot nyárra, befektethe­t selyem párnahuzat­okba és ágyneműkbe is.

Aludjunk hanyatt fekve

Bár az egyik leggyakori­bb alvási helyzet a magzatpóz (oldalt fekvésben lábak felhúzva, a test kissé összegömbö­lyödve), nagy melegben érdemes megpróbáln­i hanyatt fekve elaludni. Így a testünk több hőt képes leadni.

Ha párunkkal osztjuk meg az ágyat, akkor figyeljünk arra, hogy elég teret hagyjunk egymásnak. Fontoljuk meg „sorompó” létrehozás­át egy lepedővel, hogy mindenki a saját oldalán maradjon az éjszaka folyamán.

 ?? ?? Le az ágyról
Érdemes lehet egy matracot földre teríteni, s azon aludni, hiszen minél közelebb alszunk a padlóhoz, annál hűvösebb levegő vesz körül
Le az ágyról Érdemes lehet egy matracot földre teríteni, s azon aludni, hiszen minél közelebb alszunk a padlóhoz, annál hűvösebb levegő vesz körül
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary