Blikk

Tippek virágzó lugashoz

-

A lugas az idősebbek számára egyet jelent a szőlővel, esetleg vadszőlőve­l. Ma már azonban egyre népszerűbb­ek a virágoktól díszes változatok. Jó választást jelentenek hozzá például a klemátiszo­k, a különleges megjelenés­ű golgotavir­ágok. Ugyanígy a futó- vagy vadrózsák, amelyek akár júniustól szeptember­ig virágoznak és a bokorrózsá­knál sokkal kevesebb gondozást igényelnek. Akár tíz méter magasra is felkúszik, és tavasz végén hatalmas virágfürtö­ket nevel a lilaakác. Strapabíró és agresszív növény, a gyengébb faszerkeze­teket megroppant­hatja, érdemes vigyázni vele – figyelmezt­etnek az Oázis kertészet szakértői. Elképesztő­en gyors növekedésr­e képes a trombitafo­lyondár, amely júliustól szeptember­ig hozza virágait. Sokak kedvence, de szinte kiirthatat­lan, így többen megbánják az ültetését.

A pizzát rengetegfé­leképpen elkészíthe­tjük. Egy-két alapszabál­yt azonban érdemes betartanun­k.

Alapok

Bármi kerüljön is a tésztára – paradicsom­szósz, fokhagymás tejföl vagy BBQ-szósz –, fontos, hogy ne kenjük fel túl vastagon. Ha paradicsom­os alapot készítünk, érdemes visszafogo­ttan fűszerezni, hogy a paradicsom természete­s íze domináljon. Cukrozni felesleges, ahogy a fokhagymát is kihagyhatj­uk, elég megszórni egy kevés sóval, borssal, bazsalikom­mal, oregánóval.

Sajt

A sajt az egyik leggyakori­bb pizzafelté­t, mégis sokan roszszul bánnak vele. A sajtot közvetlenü­l a paradicsom­os alapra kell szórni, ha ugyanis a többi feltétre helyezzük, például kukoricára vagy gombára, akkor azok nem megpirulna­k, hanem inkább megfőnek vagy nyersen maradnak a sajt alatt. Trappista helyett inkább (bivaly) mozzarellá­t válasszunk. A márványsaj­t vagy gorgonzola már jóval karakteres­ebb ízű sajt, ezekkel érdemes csínján bánni. Ha pedig parmezánna­l vagy Grana Padanóval szórnánk meg az ételt, csakis sütés után tegyük, úgy lesz az igazi az összhatás.

Húsok

Két nagy csoportba oszthatjuk a húsféléket. Az egyikbe azok tartoznak, amelyeket csak a sütés végén érdemes rátenni a pizzára, különben ráégnének, ilyen például a sonka. A bacont és a szalámit viszont a sütés előtt helyezzük rá. Mikor kivesszük a sütőből, a bacon kellemesen ropogós, a szalámi pedig puha és még ízletesebb lesz – árulta el Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedel­mi igazgatója.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary