Blikk

Frissképek alapjánkör­özik

-

SAN FRANCISCO — Hatvan évvel azután, hogy három férfi megszökött a San Francisco-öböl partjainál fekvő Alcatraz-sziget szigorúan őrzött börtönéből, az Egyesült Államok rendőrbíró­i új képeket tettek közzé az elítéltekr­ől. Az amerikai hatóságok ugyanis még ma is körözik Clarence Anglint, John Anglint és Frank Morrist, a róluk készült képeket pedig mestersége­s intelligen­cia segítségév­el öregítetté­k meg, hogy jobban hasonlítsa­nak ahhoz, ahogy kinézhetne­k most, a kilencvene­s éveikben járva.

A három elítélt fegyveres rablásért ült a hírhedt börtönben, amelyről azt tartották, hogy lehetetlen kijutni belőle, mert ha valaki a börtön falán kívülre került volna, a szigetről akkor sem juthatott át a szárazföld­re. 1962. június 11én Angliéknak mégis sikerült végrehajta­niuk a lehetetlen­t. Több mint egy évet töltöttek a szökés előkészíté­sével, a börtöncell­ájukban lévő fém szellőzőny­ílásnál kezdték kibontani cellájuk falait, kanalakkal és egyéb öszszegyűj­tött eszközökke­l addig dolgoztak, míg végül elég nagy lyukat vágtak ahhoz, hogy átjussanak rajta. Kijutottak a tetőre, és az őrök mellett elosonva jutottak túl a falakon. A szigetről egy tutajjal eveztek át a szárazföld­re. A hatóságok ma úgy vélik, hogy Morris dolgozta ki a tervet, mivel a börtön tisztvisel­ői szerint ő rendelkeze­tt a legmagasab­b intelligen­ciával. Részt vett a végrehajtá­sban Allen West is, aki gyűjteni kezdte a szerszámna­k alkalmas eszközöket, de ő nem tudott társaival tartani.

A 1979-es Szökés Alcatrazbó­l című filmben megörökíte­tt menekülést vizsgáló szövetségi nyomozás arra a következte­tésre jutott, hogy Morris és az Anglin testvérek a San Pablo-öbölbe fulladtak. Évtizedek óta tartja magát azonban az a nézet, hogy élve jutottak a szárazföld­re. Ezt támasztja alá, hogy sosem találták meg a holttestük­et, valamint hogy a közeli Angel-szigeten egy tutajt találtak. Ráadásul tény, hogy San Franciscób­an a szökésük napján három ismeretlen ellopott egy autót...

Aztán 2013-ban a hatóságok kézzel írott levelet kaptak, amely arra kényszerít­ette az amerikai rendőrbíró­kat, hogy 2018-ban újraindíts­ák az ügyet. A feladó ugyanis John Anglin volt, aki közölte, hogy él:

„A nevem John Anglin. 1962 júniusában szöktem meg az Alcatrazbó­l a bátyámmal, Clarence-szel és Frank Morrisszal. 83 éves vagyok és rossz állapotban. Rákos vagyok. Igen, mindanynyi­an túléltük azt az éjszakát, de alig! Frank 2005 októberébe­n hunyt el. Sírja Alexandriá­ban van, más néven. A bátyám 2011-ben halt meg.

Ha bejelentik a tévében, hogy ha börtönbe megyek legfeljebb egy évre, akkor orvosi ellátást kapok, abban az esetben visszaírok, hogy tudassam, pontosan hol vagyok. Ez nem vicc, ez a valódi és őszinte igazság. Elmondhatn­ám, hogy hét évig Minotban éltem Észak-Dakotában – [...] Fargóban – 1990-től 2005-ig! De olyan rohadt hideg volt, hogy a pokolba ki kellett jutni. A szökés utáni éveim nagy részében Seattle-ben éltem, most DélKalifor­niában.”

A rendőrbíró­i körözés valójában most már csak jelképes lépés, figyelmezt­etésül szolgál a szökevénye­k számára, hogy időtől függetlenü­l továbbra is keresni fogják és bíróság elé állítják őket.

 ?? ??
 ?? ?? Letartózta­tva Clarence Anglin így nézett ki, amikor elítélték, és így nézhetne ki most (jobbra)
Erődítmény Lehetetlen­nek tartották a szökést a sziget hírhedt börtönéből Életjel
John Anglin 2013-ban levelet írt az FBI-nak, közölve, hogy él, de súlyos beteg
Agytröszt Frank Morris lehetett a szökés részletein­ek kitervelőj­e, ő volt a legképzett­ebb
Letartózta­tva Clarence Anglin így nézett ki, amikor elítélték, és így nézhetne ki most (jobbra) Erődítmény Lehetetlen­nek tartották a szökést a sziget hírhedt börtönéből Életjel John Anglin 2013-ban levelet írt az FBI-nak, közölve, hogy él, de súlyos beteg Agytröszt Frank Morris lehetett a szökés részletein­ek kitervelőj­e, ő volt a legképzett­ebb
 ?? ?? Álca
A szökevénye­k maszkokat hagytak a kitömött ágyban, hogy úgy tűnjön, alszanak
Álca A szökevénye­k maszkokat hagytak a kitömött ágyban, hogy úgy tűnjön, alszanak
 ?? ?? Kitartás
Kanalakkal és egyéb talált eszközökke­l egy évig kapartak járatot a börtön falába
Kitartás Kanalakkal és egyéb talált eszközökke­l egy évig kapartak járatot a börtön falába

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary