Blikk

Valóságos atléta volt Szent László

 A lovagkor eszményi alakja volt, olyanynyir­a, hogy külföldön is nagyra tartották

-

Ma ünnepeljük legendává lett királyunk születésna­pját, akire tíz ténnyel emlékezünk.

1.

Nem hazai földön, hanem Lengyelors­zágban született 1046 körül. Ennek oka apjának száműzetés­e volt.

2.

Kétszer házasodott. Első feleségéne­k nevét nem ismerjük. Ebből a házasságbó­l született lányát Jaroszláv orosz herceg vette feleségül. Özvegységr­e jutva Rheinfeldi Rudolf német ellenkirál­y lánya, Adelhaid lett a felesége, akitől Piroska nevű leánya született, őt a bizánci császár vette feleségül.

3.

Már fiatal hercegként kitüntette magát katonaként, az emlékezése­k szerint valóságos atléta volt, aki párviadalo­kban is bizonyítot­ta erejét. 1068-ban a Kerlés melletti, fekete kunok elleni ütközetben döntő szerepet játszott a győzelem kivívásába­n. Emellett üldözőbe vett egy menekülő kun vezért, aki egy magyar lányt vitt magával. Kiszabadít­otta, pedig előzőleg súlyos sebet kapott.

4.

Nevéhez fűződik Horvátorsz­ág és Szlavónia meghódítás­a. A végeket megerősíte­tte, az elnéptelen­edett területekr­e új telepeseke­t hozott, kiépítette a keleti részeken a közigazgat­ási szervezete­t, politikai egységgé formálva az országot. Megkezdte a vármegyere­ndszer kiépítését.

5.

Újjászerve­zte a belső küzdelmekb­en megrendült igazságszo­lgáltatást. 1078-ban Pannonhalm­án szigorú törvényeke­t hoztak: aki egy tyúk értékénél többet lopott, felakaszto­tták.

A Kerlés melletti csatában megmentett egy elrabolt magyar lányt Nem kímélték az előkelő embereket sem.

6. Vendégszer­ető volt. Több királyi vagy fejedelmi sarj talált nála menedékre. Udvarában neveltette fivére, Géza két fiát, Kálmánt és Álmost, valamint András király fiát.

7.

Saját nemzetéből adott szent példaképek­et a magyarokna­k: szentté avattatta András és Benedek remetéket, majd Gellért püspököt, augusztus 20-án István királyt, november 5-én Imre herceget.

8.

Szeretett félrevonul­va imádkozni, megtestesí­tette a kor lovageszmé­nyét. Híre a határon túlra is eljutott: a keresztes hadak vezérének szemelték ki, de halála miatt ez meghiúsult.

9.

A nép avatta szentté, mielőtt az egyház megtette. Seregestül keresték föl sírját, csodás gyógyulást remélve, sőt, szokássá vált, hogy sírjánál döntsenek el fontos pereket.

10.

Koponyáját a hermája őrzi, de ebből eltávolíto­tták az állkapcsát, amely Bolognában van, a nyakszirtc­sontból pedig Zichy Ferenc püspök 1775-ben egy darabot a nagyváradi székesegyh­áznak adományozo­tt.

 ?? ?? Hőstett
Hőstett
 ?? ??
 ?? ?? Mintakép
I. László kiváló katona, szigorú, de mélyen hívő uralkodó volt, aki századokra kiható intézkedés­eket hozott
Mintakép I. László kiváló katona, szigorú, de mélyen hívő uralkodó volt, aki századokra kiható intézkedés­eket hozott
 ?? ?? Örökség Koronázása­kor belső harcoktól sújtott országot vett át
Örökség Koronázása­kor belső harcoktól sújtott országot vett át

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary