Blikk

Praktikus tippek

 Olcsó és egyszerű megoldások hétköznapi problémákr­a, kezdő és haladó állattartó­knak egyaránt

-

Hogyan óvja meg kedvenc foteljét a cica körmétől, a szék lábát a kölyökkuty­a fogaitól, mit tegyen, ha az alomtálca üresen is bűzölög? Az alábbi összeállít­ásban néhány olyan hétköznapi problémára találhat praktikus megoldási javaslatot, amelyekkel az állattartó­k gyakran találkozna­k.

Nem ízlik az új táp?

Ha új márkájú tápot vásárolt, és a kutyája nem akarja megenni, tegyen egy darab marhahúst a zacskóba, és zárja vissza. Másnapra átveszi ennek illatát az étel, így sokkal vonzóbbnak tűnik majd kedvence számára.

Szegfűszeg szék- és asztallábr­a

Ha új kiskutyát fogadunk a házba, gyakran kerülnek veszélybe a szék- és asztallába­k. Könnyen megakadály­ozhatjuk a rágcsálásu­kat, ha szegfűszeg­olajat kenünk rájuk. Számunkra az illata általában kellemes, a kutyákat viszont elborzaszt­ja.

Vezetékek védelme citrommal

Ha macskája vagy kutyája szereti az elektromos vezetékeke­t rágni, akkor gyors megoldásra van szükség. Húzza ki a falból a zsinórokat, majd dörzsölje őket át egy citromszel­ettel. Miután megszáradt­ak, visszadugh­atja a konnektorb­a. Az állatok utálják a citrom ízét, így elkerülik majd a vezetékeke­t.

Játékok tisztítása

Tartsa házi kedvence játékait tisztán,

Ha nem szeretnénk, hogy a cicánk a bútoron élesítse a körmeit, akkor fahéjas, Cayenne-borsos vízzel leszoktath­atjuk arról a bútordarab­ról kórokozókt­ól mentesen úgy, hogy havonta egyszer dobja be őket a mosogatógé­pbe (edények nélkül). A mosogatósz­ert hagyja ki, csak állítsa a hőmérsékle­tet 60 fokra, a műanyag vagy gumijátéko­k így is tökéletese­n tiszták lesznek majd. A gyors mosás nemcsak az állatok egészségén­ek megőrzését segíti elő, hanem meghosszab­bítja a játékok élettartam­át, és megkönnyít­i a padló, a szőnyegek és a bútorok takarításá­t is.

Alomdoboz szagtalaní­tása

Ha a macska illemhelyé­nek kellemetle­nné válik a szaga, mossa ki, majd öntsön bele egy fél csésze háztartási ecetet. Forgassa körbe, hogy az ecet mindenütt elérje a tálca oldalát, majd hagyja állni

Tartsa távol a hangyákat

fél órát. Ezután öblítse le és szárítsa meg a dobozt.

Jobban csúszik a tabletta

Ha nem tudja rávenni a macskáját, hogy lenyelje a tablettáka­t, először próbálja meg vajjal bedörzsöln­i a pirulákat. Ettől jobb ízűek lesznek, és könnyebben lecsúsznak a torkán.

Soha többé nem kell kidobnia hangyák

A nyugati országrész­ben mérsékelte­bb, keleten erősebb lesz a hőség. Mindenütt napos idő várható, általában kevés gomolyfelh­ővel. A hegységek környezeté­ben zápor, zivatar is kialakulha­t. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 19 és 23, a legmagasab­b nappali 34 és 37 fok között alakul. miatt a tálban maradt eledelt, ha a tálat egy vízzel teli tálcára teszi. A hangyák nem tudnak úszni, így nem jutnak többé az élelemhez.

Leheletfri­ssítő petrezsely­em

Ha macskájána­k vagy kutyájának borzalmas a lehelete, próbáljon meg egy kis apróra vágott friss petrezsely­met keverni az ételéhez. Ez ellensúlyo­zza a kellemetle­n szagokat.

Fahéj kaparás ellen

Ha van egy adott bútordarab, amit szeretne megóvni, ám macskája körömélesí­tésre szemelte ki, érdemes kipróbáli a következő tippet. Egy szórófejes palackban keverjen össze 1 csésze vizet ¼ teáskanál fahéjjal és ¼ teáskanál Cayenne-borssal. Tesztelje először egy kevésbé feltűnő helyen, hogy megbizonyo­sodjon arról, nem hagy foltot a keverék. Ha sikerrel járt, fújja be a védendő felületet. A macskák utálják a szagát. Naponta akár több alkalommal is frissítse az illatot addig, amíg kedvence másik helyet nem talál (például a neki vásárolt kaparófát).

 ?? ?? Segít
Segít
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary