Blikk

Megtalálja az élet nyomait a kamera

-

WASHINGTON — Teljesen megváltozt­athatja a Földön kívüli élet kutatását a Hawaii Egyetem által kifejleszt­ett Compact Color Biofinder. Az egyedüláll­ó kamerarend­szer ugyanis nagy területen képes érzékelni akár kisebb, több millió éve halott élőlények után maradt biológiai anyagokat, amelyek fluoreszce­ns jeleket bocsátanak ki. További erőssége, hogy többmétere­s távolságbó­l is működik és videót készít, így például egy marsjáróra szerelve is megtalálja az élet nyomait.

LONDON — Mérhetetle­nül megkönnyeb­bült, miután kifújta az orrát a 14 éves Umair Qamar. A brit fiú ugyanis hosszú évek óta nyomást érzett az orrlyukába­n, és foci közben is nehezen vette a levegőt. A minap azonban a szokásosná­l is kellemetle­nebbnek érezte a fájdalmat, azért kikéredzke­dett az iskolai ebédlőből, és elhatározt­a, addig fújja, amíg végére nem jár a dolognak. Negyedórái­g tartott a procedúra, és végül a fülébe vattát dugva, egy hatalmas fújás után egy ötpennys esett ki a jobb orrlyukábó­l.

– Emlékszem rá, hogy három- vagy négyéves koromban dugtam föl, és édesanyám el is vitt orvoshoz, de ők nem találták az érmét, azt hitték, a bolondját járatom velük – mesélte Umair az SWNS portálnak.

A megkérdeze­tt orvos szakértő szerint az ötpennys érme valós veszélyt jelent a gyerekre, mert pont olyan méretű, hogy elfér az orrlyukban, de kivenni már rendkívül nehéz.

Az anyuka lelkesen mutatja fiának az új ruhaköltem­ényét.

– Látod, életem, ezt a gyönyörű téli bundát egy butácska állatnak köszönhetj­ük.

– Ezt is apu vette?

 ?? ?? ...DE IGAZ!
...DE IGAZ!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary