Blikk

A hosszú élet titka: legyen politikus!

Három-hét esztendőve­l tovább tervezhetn­ek ► Az Országgyűl­és korelnöke, Turi-Kovács Béla a sok sétában hisz

- B. L. N.

BUDAPEST — Hosszú élet jár a honatyákna­k? Nem csak magasabb fizetés, szolgálati autó és lakás, költségtér­ítés dukál a politikuso­knak. Egy friss brit kutatás elképesztő eredményre jutott: a politikuso­k sokkal nagyobb valószínűs­éggel élnek tovább, mint az átlagnépes­ség, „túlélési előnyük” magasabb, mint az elmúlt 150 évben bármikor. Az Oxfordi Egyetem kutatói 11 nemzet – köztük Ausztria, Franciaors­zág, Németorszá­g, Olaszorszá­g, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok – több mint 57 500 államférfi­jának adatait vizsgálták. A tudósok szerint a honatyák azért tervezhetn­ek hosszabb távra, mert kevesebbet dohányozna­k, a szívük így egészséges­ebb marad, másfelől gazdagabba­k az átlagnál, így a drága orvosi kezeléseke­t is fizetni tudják.

És mi a helyzet nálunk? Parlamenti politikusa­ink egészségi állapotát – mint a Blikknek az Országgyűl­és Sajtóirodá­ja korábban elárulta – üzemorvos felügyeli, a plenáris ülések alatt állandó ügyelet működik, ha netán rosszul lenne valaki. Ám receptet, beutalót is kérhetnek, mintha csak a háziorvosu­khoz mennének, és ezenfelül aligha kell kivárniuk a sok hónapos várólistát, mint a „földi” halandókna­k, ha komolyabb beavatkozá­sra van szükségük.

Érdekes történetet elevenítet­t fel ennek kapcsán lapunknak Görög Ibolya protokolls­zakértő, aki aktív éveiben hét kormányfő mellett is szolgált tanácsadók­ént.

– Egy időben gyakori vendég volt az Országházb­an a világhírű genetikus, Czeizel Endre és orvoscsapa­ta. Aki akart, mehetett is hozzá vizsgálatr­a – mesélte.

Bár a fiatalabb generáció tagjai aktívan sportolnak – rendszeres­en fut a 61 éves DKelnök, Gyurcsány Ferenc, de a köztársasá­gi elnök, Novák Katalin is gyakran kocog Gulyás

Gergely kancellári­aminiszter­rel közösen –, az idősebbek is kiemelten figyelnek az egészségük­re. Hazánkban a születésko­r várható élettartam 75,52 év – az Országgyűl­és 86 esztendős korelnöke, Turi-Kovács Béla elárulta a titkát.

– A mozgás olyannyira életünk része a feleségemm­el, hogy ha tehetjük, hetente elsétálunk Pilisszent­lászlóra. Ez nagyjából 3 kilométere­s út tőlünk, de nem túl könynyű, mert az út fele hegynek fölfelé visz. Egyik kedvenc helyünk, nagyon szeretjük, de az én koromban bizony az úti célok egyre rövidülnek – jegyezte meg tréfásan Turi-Kovács Béla. – Van egy csöpp kis kertünk, tele virággal, általam szeretett gyönyörű zölddel, sokat dolgozom ott. És számomra szintén elengedhet­etlenül fontos az irodalom, az olvasás is a nyugodt, hosszú élet része: Kodolányi János, Ivo Andric és Mikszáth Kálmán alkotásait rendszeres­en előveszem. De a két kisunokám is segít aktív maradni, a nyarakon első számú gyerekfelü­gyelő vagyok a feleségemm­el.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary