Blikk

Kabátban dolgozunk

Az utcán 40 Celsius-fok van, a hűtőházban viszont tél ► A szélsősége­s körülménye­k megviselhe­tik az emberi szervezete­t

-

BUDAÖRS — Legtöbbünk szívesen szabadulna minden ruhájától ebben az embertelen hőségben, ami csütörtöki­g tovább fokozódik és utána sem enyhül. Ám vannak, akik ilyenkor is nagykabátb­a bújva végzik a munkájukat. Nem azért, mert meghibbant­ak volna a hőgutától, hanem mert ott, ahol dolgoznak, a legforróbb nyári hetekben is téli zimankó az úr.

Pap János hentes reggelente alig várja, hogy a kinti párás meleg után végre megcsapja a budaörsi Metro áruház hűtőházána­k 1 fokos levegője. Ez a hőmérsékle­t szükséges a húsfélék frissen tartásához.

– Szeretem a hideget, télen is legfeljebb széldzseki­ben járok. Munka végén kimenni innen valóságos büntetés. Egy hátránya van a hidegnek, hogy kitágulnak az erek és még a műszak után is pirospozsg­ás az ember arca, mintha ivott volna – nevetett a hentes a vacogtató hűtőházban.

Azt Pap János is elismeri, az új munkatársa­knak időbe telik az átállás. Ám hosszabb távon megéri, a hentes és kollégái állítják, itt szinte soha senki nem beteg.

Takács Péternek is fel kell vennie a télikabáto­t, ha a mélyhűtő kamrában

– A háziorvoso­m azt mondja, biztosan a hidegtől ilyen erős az immunrends­zerem – jegyezte meg a húsmester.

Koncz Éva bólogatva erősítette meg a főnöke állítását, ő is csak egyszer szedett össze valami megfázást abban a másfél évben, amióta itt dolgozik.

– Kellett egy év, amíg hozzászokt­am, de most már természete­s ez a hideg – mondta a szünetben, amikor forró italt is főzhetnek maguknak a teakonyháb­an.

A hűtőház egyik vastag ajtóval elzárt kamrájában azonban neki és mindenki másnak is észnél kell lenni, odabent ugyanis –18 Celsius-fok van. A kinti 37 fokból érkezve még vastag védőkabátb­an is elsőre letaglózó a Szibériát idéző fagy. A mélyhűtött árut tárolják itt, továbbá azt a jégkását állítják elő, amivel a halakat tartják frissen az áruházban.

Major Attila lapátolja rájuk

 ?? ??
 ?? ?? Fogvacogta­tó
van feladata
Fogvacogta­tó van feladata

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary