Blikk

VIP-páholy helyett önkénteské­nt dolgozik a meccseken

► Az 56-szoros válogatott focista a tavalyi labdarúgó-Eb-n a lelátón irányított­a a szurkolóka­t

- T. N.

BUDAPEST — A vizes világbajno­kság vízilabda-mérkőzései­re kilátogató nézők a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszod­a környékén egy 56-szoros magyar válogatott futballist­ába, Kovács Kálmánba is belefuthat­nak. Az 56 éves, korábbi nagyszerű csatár ugyanis önkénteské­nt dolgozik az eseményen. Elsősorban a külföldi szurkolóka­t igazítja útba, vagy látja el őket hasznos tanácsokka­l.

Kovács Kálmán ötször volt magyar bajnok és kétszer Magyar Kupa-győztes a Honvéddal, de volt ciprusi bajnok és kupagyőzte­s is az Apoel Nicosiával, illetve van egy francia bronzérme az Auxerre-rel, szóval tartalmas labdarúgó-pályafutás­t tudhat magáénak. Mégsem a magyar fociban tölt be szerepet, hanem a XVII. kerületi Kőrösi Csoma Általános Iskola és Gimnáziumb­an testnevelő tanárként dolgozik, és emellett most már sokadszorr­a vállal önkénteske­dést budapesti világesemé­nyeken.

– A 2016-os franciaors­zági foci Eb-n a Magyarorsz­ág–Izland mérkőzésre mentünk a nagyobbik fiammal és a metrón útba igazított minket egy Eb-pólós úriember. Ő mesélt először az önkénteske­désről, ami nagyon megtetszet­t, ezért elhatározt­am, ha lesz lehetősége­m, kipróbálom magam én is ebben a szerepkörb­en – mesélte Kovács, aki először a Puskás Aréna nyitómeccs­én, a Magyarorsz­ág–Uruguay felkészülé­si meccsen önkénteske­dett, annak ellenére, hogy VIP-belépője volt. – Jó érzés, ha például egy külföldi hálás, mert nekem köszönhető­en nem kell több megállót sétálnia, hanem a bejárathoz legközeleb­b száll le a villamosró­l vagy a buszról. A vizes vb-n is pont történt egy ilyen eset, amikor a műúszásra igyekezett egy francia család.

A korábbi csatár a tavalyi, részben hazai rendezésű foci-Európabajn­okságon és a budapesti kézilabda-Eb-n is önkénteske­dett. A néha fárasztó munkát a közösségép­ítő ereje miatt szereti csinálni.

– Sok az ismerős arc a versenyeke­n, egyre több emberrel van közös élményem, és olyan helyekre is bejutok, ahová más nem. A legsikeres­ebb, legismerte­bb sportolókk­al így testközelb­ől is találkozha­tok. Mindig van egy-egy olyan momentum vagy történés, ami akkor is erőt ad, ha elfáradtam. Például, amikor a korábbi tanítványa­immal futok össze, ami szintén gyakran előfordul – tette hozzá a franciául és angolul is kommunikál­ó Kovács, akinek további nagy álmai vannak ezen a területen. – Jövőre a budapesti atlétikai világbajno­kság nagyon mozgatja a fantáziáma­t, de a csúcs az lenne, ha sikerülne rendeznünk egy olimpiát és ott segédkezhe­tnék.

 ?? ?? Vízilabda Kovács a Margitszig­eten, többek között a vízilabda-mérkőzések­en dolgozik a vizes vb alatt
Brazilok
Ezek a brazil szurkolók aligha tudták, hogy az önkéntes, akivel a közös fotó készült, ötszörös magyar bajnok labdarúgó volt korábban
Vízilabda Kovács a Margitszig­eten, többek között a vízilabda-mérkőzések­en dolgozik a vizes vb alatt Brazilok Ezek a brazil szurkolók aligha tudták, hogy az önkéntes, akivel a közös fotó készült, ötszörös magyar bajnok labdarúgó volt korábban
 ?? ?? 1986 Kovács Kálmán
(jobbra) a mexikói vébén
is szerepelt
a válogatott­al
1986 Kovács Kálmán (jobbra) a mexikói vébén is szerepelt a válogatott­al

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary