Blikk

Nem sikerült

-

BUDAPEST — Börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszé­k az évek óta húzódó kézilabdás bundaperbe­n a történet „főhőseit”: többek között négy, a 2017-ben a szakma legjobbjai közé sorolt játékvezet­őt is bűnösnek találva első fokon. A bírók felmentést szeretnéne­k, az ügyészség súlyosbítá­sért fellebbeze­tt.

„A kézilabdáb­an régóta közszájon forgó szóbeszéd szerint egyes, jellemzően a kieséstől fenyegetet­t klubok kérésére a játékvezet­ők alkalmanké­nt befolyásol­hatták a mérkőzések végkimenet­elét” – szólt a közlemény, amelyet a Kocsis Máté elnök vezette kézilabda-szövetség adott ki öt éve, hivatalos eljárást

TAMPA BAY — Óvakodj Corey Perrytől! – kezd terjedni a mondás az NHL csapatai között. A kanadai hokis egyedüláll­ó negatív rekordot állított fel az észak-amerikai profi jégkorongl­iga (NHL) legutóbbi három idényében, zsinórban vesztette el a Stanleykup­a-döntőt három különböző csapattal, márpedig ilyenre még nem volt példa az NHL 105 éves története során. kérve. Hogy a pletykának van alapja, az később ki is derült. Az ügyészség négy játékvezet­ő, a Kisvárda és a Mosonmagya­róvár akkori edzője, az Orosháza klubelnöke és az Eger klubmenedz­sere ellen indított eljárást. A klubelnök és az óvári edző terhelő vallomást tett a társakra, így utóbbi másfél év felfüggesz­tett börtönt kapott, előbbi 800 ezres bírságot.

„A barátomnak szülinapja volt, és 150-szer jobban szeretné, hogy ha ők nyernének” – ezt közölte a telefonban az egyik edző a játékvezet­őnek, utalva arra, hogy a megfelelő „teljesítmé­ny” 150 ezer forintot érne. A kenőpénz amúgy 150 és 500 ezer között mozgott, és bár arra nincs bizonyíték, hogy a játékvezet­ők végül hozzájutot­tak az összegekhe­z, a bíróság szerint maga a vesztegeté­s így is megvalósul­t.

Az ügynek vannak

Perry 14 évet húzott le az Anaheim Ducksnál, amelylyel 2007-ban bajnok is lett a világ legrangosa­bb hokibajnok­ságában. 2020-ban aztán a Dallas Starsba igazolt, amellyel azonnal bejutott a fináléba, ott azonban a texasiak a Tampa Bay Lightningt­ól szenvedtek vereséget. Ekkor ismét váltott, ismét erős együttesbe igazolt, a Montreal Canadienss­zel pedig Összesen három első, két másodosztá­lyú és egy Ligakupamé­rkőzést befolyásol­tak (vagy próbáltak befolyásol­ni) az elkövetők. Akár lúzernek is lehet őket nevezni, mert öt meccset (Kisvárda–Hajdúnánás 15-27, Budaörs–Mosonmagya­róvár 27-22, Mosonmagya­róvár–Fehérvár 29-31, Kisvárda–Mosonmagya­róvár 2318, Eger–Orosháza 26-25) ennek ellenére sem sikerült elcsalni, akkora különbség volt a csapatok között. Csak a Törökszent­miklósi Székács–Törökszent­miklósi KE (34-29) NB I B-s bajnokin „hozták” a kívánt eredményt.

pikáns részletei. Az ügyészség szerint megtörtént, hogy a kézilabda-szövetség volt székhelyén­ek parkolójáb­an zajlott az anyagiak „egyeztetés­e”, de az még döbbenetes­ebb, 2021-ben jutott el a nagydöntői­g. Újra a Ligthning állta útját Perry csapatának, talán éppen ezért vetődött fel benne, hogy a sikerhez vezető legrövideb­b út a Tampa Bayen át vezet számára, ezért elszegődöt­t a címvédőhöz.

Ez sem jött be. Perry idén zsinórban harmadszor játszhatot­t a Stanley-kupáért, ám a kanadai a Tampának sem hozott szerencsét. Az NHL hogy az első rendű vádlott, játékvezet­ő az Országos Rendőrfőka­pitányságo­n főosztályv­ezető-helyettes volt.

2017-ben 16 olyan játékvezet­ő volt, aki nemzetközi mérkőzések­en fújhatott, a négy elítélt közéjük tartozott, szakmájuk mesterekén­t, példaképké­nt tekintette­k rájuk. Az első döntőjében a Colorado Avalanche 4-2-es összesítés­sel múlta felül a Lightningo­t, Perry megint pórul járt.

– Amikor fiatal vagy és a bajnokok között látod a neved, könnyen hiszed azt, hogy ez minden évben így megy majd. Nem így történt – mondta korábban a zsinórban három Stanley-kupadöntős kudarcot átélő hokis.

Blikk-információ

is vezethette­k a most börtönre fokú ítéletben örökre eltiltottá­k őket a sporttal kapcsolato­s tevékenysé­gtől is.

Felfüggesz­tett büntetésse­l sújtották a várdai exedzőt és az egri klubmenedz­sert, előtti egy évet, utóbbi tíz hónapot kapott.

 ?? ??
 ?? ?? Montreal
Egy évvel később már a Montreal hokisaként vesztett – ismét a Tampa Bay ellen
Tampa Bay
Idén váltott, a Tampa Bay hokisa lett, de a finálét ezúttal is elbukta, a Colorado nyerte 2022-ben a ligát
Dallas Perry 2020-ban a Dallas játékosaké­nt a Tampa Bay ellen vesztett a fináléban
Montreal Egy évvel később már a Montreal hokisaként vesztett – ismét a Tampa Bay ellen Tampa Bay Idén váltott, a Tampa Bay hokisa lett, de a finálét ezúttal is elbukta, a Colorado nyerte 2022-ben a ligát Dallas Perry 2020-ban a Dallas játékosaké­nt a Tampa Bay ellen vesztett a fináléban
 ?? ?? Nemzetközi porondon Nemzetközi mérkőzések­et
ítélt játékvezet­ők
Hárman egy évet kaptak, a negyedik tíz hónap letöltendő börtönt.
Nemzetközi porondon Nemzetközi mérkőzések­et ítélt játékvezet­ők Hárman egy évet kaptak, a negyedik tíz hónap letöltendő börtönt.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary